Bjelica: Neustavna i antidejtonska odluka ustavnog suda BiH

Srna
Bjelica: Neustavna i antidejtonska odluka ustavnog suda BiH

SOKOLAC - Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da je neustavna i antidejtonska odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju na BiH poljoprivrednog zemljišta opština, te napomenuo da je od ukupno oko 70.000 hekatara površine ove lokalne zajednice oko 60 odsto poljoprivredno zemljište.

On je dodao da je u vlasništvu BiH oko 40.000 hekatara poljoprivrednog zemljišta koje čine oranice, voćnjaci, livade pašnjaci i da je 35.000 hekatara šumsko zemljište.

Bjelica se pita da li će Ustavni sud BiH stati na ovoj odluci, ili će uslijediti i odluka koja će se odnositi na šumsko zemljište i vode u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, na Sokocu je veliki zamajac napravljen kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, raznim ulaganjima i pomoćima resornog ministarstva i lokalne zajednice.

"Od 2012. godine smo pet puta povećali proizvodnju mlijeka", naveo je on.

Bjelica je izrazio zabrinutost zbog stanja koje je izazvala ova odluka Ustavnog suda BiH, te napomenuo da već postoji interesovanje investitora iz Italije o uzgoju određenih vrsta žitarica i uspostavljanja plantaže lješnika, za šta je potrebno do 1.000 hekatra zemljišta.

On je izrazio nadu da će ovaj problem biti riješen, dodajući da velike nade polaže u razgovore koji će uslijediti u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vladi Republike Srpske.

"Ova odluka pogađa opštinu Sokolac i ugrožava egzistenciju stanovništva, a jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica iz koje nema iseljavanja, izuzev pojedinačnih odlazaka vozača i zanatlija čije porodice žive ovdje", naglasio je Bjelica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana