Bisera Turković ponovo radi mimo stava Srpske: Pozvala na obilježavanje 1. marta u DKP

G.S.
Bisera Turković ponovo radi mimo stava Srpske: Pozvala na obilježavanje 1. marta u DKP

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila je svim šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH instrukciju o obilježavanju tzv. “Dana nezavisnosti” u zemljama prijema, svjesna činjenice da ovaj datum ne samo da nije prihvaćen od zvaničnika Republike Srpske nego vrijeđa osjećanja Srba i bolan je podsjetnik na početak rata u BiH.

Pozivanje na “hiljadugodišnju historiju naše zemlje” se može smatrati kao pokušaj izgradnje vještačkog identiteta Bošnjaka i “bosanske” nacije.

Stav najviših zvaničnika Srpske je da 1. mart nije nikakav ”Dan nezavisnosti”, već datum koji asocira na zlo i stradanje.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila da 1. mart nije praznik u Srpskoj, niti ga doživljavamo kao dan nezavisnosti BiH, jer dan državnosti ili nezavisnosti neke države treba da bude dan koji okuplja, a ne koji razjedinjuje, dan koji pokreće pozitivne emocije, a ne koji asocira na ubijanje i druge strahote, kao što je to slučaj sa BiH.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da prvi mart nije praznik i da ga u Republici Srpskoj nikada neće slaviti.

– Srpska je definisana 9 januara sa namjerom da bude nezavisna. Autonomija je legitiman stav našeg naroda. Mi slavimo Dan Republike to je deveti januar i to ne možete da promijenite – rekao je Dodik, prensi ATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana