BiH uvjerava svijet da Hrvatska griješi

Vedrana Kulaga Simić
BiH uvjerava svijet da Hrvatska griješi

SARAJEVO, BANjALUKA - Nova vlast na nivou BiH je, sudeći prema prvim najavama, odlučnija da ojača borbu protiv namjera susjedne Hrvatske da na Trgovskoj gori, u blizini granice, skladišti radioaktivni otpad, a velike nade polažu upravo u diplomatiju koja u prošlom mandatu, sa Biserom Turković na čelu, nije odgovorila zadacima.

Hrvatska je, naime, vlasnik polovine Nuklearne elektrane “Krško” koja se nalazi u Sloveniji i mora da u dogledno vrijeme preuzme polovinu otpada.

Pominje se da bi prve količine mogle tamo biti skladištene već 2025. ili 2026. godine, tako da ozbiljno pripremaju teren za odlaganje radioaktivnog otpada na mjestu nekadašnje kasarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori koja je s druge strane Une.

Ova problematika, zbog koje su odavno već formirani stručni timovi u BiH, bila je jedna od tema tokom jučerašnjeg sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca sa kolegom iz Savjeta ministara Elmedinom Konakovićem koji je imenovan za ministra spoljnih poslova.

Zajednička ocjena je da u prethodnom mandatu Ministarstvo inostranih poslova, putem diplomatsko-konzularne mreže, nije bilo u funkciji zvaničnih politika nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH u vezi sa ovom problematikom.

Uzimajući u obzir jedinstven stav o neprihvatljivosti namjere Hrvatske te zaključke Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, pokazana je namjera da rade na ovom pitanju zajedno sa nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH. Konstatovano je da je od ključne važnosti da, na temelju dobrih bilateralnih odnosa, Hrvatska i Slovenija postignu dogovor i donesu rješenje o tome da Trgovska gora nije adekvatna lokacija za to odlagalište.

- U fokusu zajedničkih aktivnosti biće upoznavanje svih relevantnih međunarodnih institucija kao i zvaničnih vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji o jedinstvenom stavu kada je u pitanju Trgovska gora. Dobra je i ohrabrujuća poruka da će dva ministarstva u saradnji sa entitetskim institucijama i radnim tijelima na međunarodnom planu promovisati politike i interese BiH u slučaju “Trgovska gora”. Nećemo odustati, jer je primarni cilj zaštita zdravlja naših građana i očuvanje životne sredine - poručio je Košarac.

Domaći stručnjaci su završili prvu strategiju za pravnu zaštitu interesa BiH, a ona bi mogla da bude i nadograđivana. U dokumentu je istaknuto da su, između ostalog, sve opcije na stolu pa i tužba ka međunarodnim sudovima s ciljem zaštite zdravlja građana i prirodnih resursa.

Zamjenik predsjedavajućeg Pravnog tima Vitomir Popović za “Glas Srpske” ističe da su oni uradili ono što je od njih traženo i na 100 stranica naveli i ko šta treba da radi te i kojim redoslijedom kako bi se, ako postoji stvarna volja, zaustavila Hrvatska u svojim namjerama.

- Dobro je ako su Košarac i Konaković razgovarali. Turkovićeva je radila samo ono što je interes SDA, to je bio ozbiljan problem. Mi smo pravni dio uradili. Nije tromosti bilo samo u MIP-u već i u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, odnosno Savjetu ministara u cjelini - rekao je Popović i podvukao da operativni poslovi nisu u njihovoj nadležnosti te da nova vlast ima šansu da se pokaže i pređe s riječi na djela.  

Uz sve to, stručnjaci iz Ekspertskog tima upozoravaju da je teritorija oko Trgovske gore veoma trusno područje.

Uzorci tla

Republičke i federalne institucije započele su pripreme unutar svojih resora u okviru kojih će, na osnovu istraživanja tla u okolini Novog Grada, tražiti što više odgovora na otvorena pitanja i potencijalne posljedice zbog namjera da na Trgovskoj gori bude skladišten otpad iz NE. Prvi uzorci tla trebalo bi da budu uzeti s proljeća ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana