BiH tone u nezapamćenu krizu

Željka Domazet
BiH tone u nezapamćenu krizu

Sarajevo - Redovna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo da bude razmatran Godišnji nacionalni plan za NATO (ANP) završena je juče praktično i prije nego što je počela jer je sa dnevnog reda skinuto ukupno 14 tačaka, među kojima i sporni ANP. Nakon ovakvog scenarija, vanredna sjednica na kojoj je trebalo da bude imenovan novi predsjedavajući Savjeta ministara nije ni održana.

 

 

Tako su dugo očekivane sjednice praktično završene fijaskom, što će dovesti do produbljivanja političke krize u zemlji, a nakon jučerašnjih događaja praktično niko nije mogao konkretno da kaže šta će se dešavati narednih dana. Sigurno je da rok za sprovođenje sporazuma koji su potpisali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a ističe za 15-ak dana, a nikakvih nagovještaja nema da će potpisani principi biti ispoštovani.

BiH se tako našla u, po mnogima, najvećoj političkoj krizi još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i sve sluti da bi cijela zemlja mogla da se pretvori u, kako je to rekao lider SNSD-a Milorad Dodik, novi slučaj “Mostar”, grad u kojem se više od decenije ne održavaju izbori.

- Sporazum lidera tri političke partije vrijedi do 5. septembra i vidjećemo kako ćemo dalje. Mi ćemo odlučivati da li ćemo ostati u ovoj većini ili nećemo, da li ima smisla u ovakvim okolnostima trošiti izborno povjerenje koje smo dobili - istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je juče ocijenio da BiH ulazi u novi zastoj i ponovo poručio da neće glasati za ANP.

- Da je to i ostalo na dnevnom redu, glasao bih protiv. ANP se neće desiti, bez obzira na sve pokušaje da se na ovaj način stvari odgode - rekao je Dodik.

Dodao je da je nakon odluke o skidanju ANP-a sa dnevnog reda bilo iluzorno održavati vanrednu sjednicu posvećenu kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

- Dva člana Predsjedništva - Željko Komšić i Šefik Džaferović rekli su da će glasati protiv - poručio je Dodik, govoreći o kandidaturi Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Istakao je da je sve što se dešava protiv sporazuma o formiranju vlasti koji je potpisao sa Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. Konstatovao je da Izetbegović ne govori istinu kada tvrdi da je ANP predviđen sporazumom. Rekao je i da ne postoji redukovani ANP.

- Nije u redu da Izetbegović mlatara nečim što nije dogovoreno, a to je ANP. Sve jasno piše, tamo piše da treba težiti Evropskoj uniji. Pokušao sam da objasnim da tamo nisam potpisao Bakirove želje. Tamo je jasno napisano, nijedna odluka ne može da prejudicira članstvo u NATO-u - zaključio je Dodik.

Konstatovao je da je trenutni rasplet događaja pokušaj “kupovine vremena” i rezultat razgovora koje je Komšić imao sa ambasadorima SAD i Velike Britanije da se dalje ne problematizuje situacija i da se to pitanje odgodi.

- Reći ću samo da nema potrebe da razgovaramo o ANP-u. To neće biti usvojeno. Srpska strana i ja nećemo glasati za taj plan. Za nas je neprihvatljiv put u NATO iz niza razloga koje smo i ranije iznosili - rekao je Dodik.

Dodao je da je član tri sporazuma bio okvir koji je mogao da riješi sporna pitanja, ali da političari iz FBiH smatraju da to treba da čine na drugi način. Naglasio je  da je potrebno izabrati Savjet ministara, koji bi onda trebalo da na dnevni red stavi sva pitanja koja su važna za cijelu BiH i da tu ništa nije sporno, kao i da je u sporazumu sve jasno napisano i da ga ne zanima bilo čija interpretacija.

On je kazao da je ovdje primarno pitanje pravo Srba kao konstitutivnog naroda da budu adekvatno predstavljeni, a da neko u Sarajevu pokušava da to onemogući.

- U Sarajevu ne bi trebalo da se igraju političkom voljom Srba - zaključio je Dodik.

Razgovori

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da zakoni i odluke BiH važe jednako i u cjelini za sve stanovnike ove zemlje, te da ih nije moguće uzimati parcijalno.

Izrazio je nadu da ovakva situacija u kakvoj se BiH trenutno nalazi neće potrajati dugo, napominjući da treba otvoriti prostor daljim razgovorima. Džaferović smatra da je uzrok problema “unilateralno nastojanje političara iz Republike Srpske da se zaustavi NATO put BiH”.

Eliminacija Tegeltije

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić rekao je da su članovi na konsultacijama donijeli zaključke o sudbini redovne i vanredne sjednice.

- Nije bilo potrebe za dramatikom i dizanjem tenzija - rekao je Komšić i dodao da su se svi trudili da “ostanu otvorena vrata za novi dogovor”. Naglasio je da on i Džaferović nisu htjeli glasati protiv imenovanja Zorana Tegeltije za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, a nisu htjeli ni preglasavati u vezi sa ANP-om.

- Džaferović i ja bismo glasali vjerovatno “za”, a Dodik protiv. Onda bi išao vitalni nacionalni interes, pa bi to išlo u Narodnu skupštinu Republike Srpske i završilo bi kao pelješki most. Da smo nakon toga glasali o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, onda bismo eliminisali Zorana Tegeltiju - rekao je Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana