BiH stigla do sada najveća donacija vakcina: Mađarska isporučila 200.000 doza „sinofarma“

GS
BiH stigla do sada najveća donacija vakcina: Mađarska isporučila 200.000 doza „sinofarma“

SARAJEVO- Transportni avion sa mađarskom donacijom od 200.000 vakcine protiv virusa korona „sinofarm“ sletio je jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Avionom je u Sarajevo doputovao i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, kojeg su dočekali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i federalni premijer Fadil Novalić.

-Ako dobro ide zapadnom Balkanu, to je dobro i za Mađarsku - poručio je Siajrto nakon što je uručio donaciju.

Napomenuo je da je vakcina jedini način za borbu i okončavanje pandemije virusa korona.

-Proteklih godinu i po dana su bili najteži. Cijeli svijet je bio zauzet servisiranjem i tretiranjem pandemije i suočavao se sa raznim poteškoćama. U dvije stvari smo saglasni, a to je da se sačuvaju životi ljudi i da je jedino sredstvo zašitite vakcina - kazao je Sijarto.

Smatra da su zemlje zapadnog Balkana i Mađarska upućene jedne na drugu.

-Zato je Mađarska učinila sve da se u najkraćem roku vakcinišu građani Mađarske. Zahvaljujući uspješnoj kupovini vakcina i uspješnoj kampanji vakcinacije u Mađarskoj, mi smo u situaciji da drugima pomognemo. Mađarska i zapadni Balkan su upućeni jedni na druge. To važi za privredu, ekonomiju i zaustavljanje ilegalnih migracija - ocijenio je mađarski šef diplomatije.

Smatra da će ovom donacijom i Mađarska biti sigurnija država.

-Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija vakcina i zbog toga se u ime Savjeta ministara i građana BiH najiskrenije zahvaljujem Vladi Mađarske i gospodinu Sijartu lično - rekao je Tegeltija.

On je pojasnio da je današnja donacija rezultat njegovih i Novalićevih napora da obezbijede kupovinu vakcina od Mađarske, ali da je ovaj projekat, na obostrano zadovoljstvo, rezultirao donacijom.

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona, te da se u drugom kvartalu godine očekuje još 1.128.000 doza vakcina.

Tegeltija je apelovao na građane BiH da se pripreme za što veći odziv za imunizaciju, s obzirom na procjene da bi mogao da stigne novi val virusa korona.

Za 10 časova planiran je sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana i Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije sa Sijartom u sjedištu Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana