BiH potpisala prvi ugovor o nabavci vakcina protiv virusa korona

Agencije
BiH potpisala prvi ugovor o nabavci vakcina protiv virusa korona

SARAJEVO - Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Siniša Ilić, u svojstvu svjedoka, potpisao je danas u Sarajevu Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI).

Ugovor je potpisan nakon što je Savjet ministara usvojio informaciju o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za kovid 19 (Kovaks) i dao saglasnost za potpisivanje, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova.

- Potpisivanjem Ugovora pokrenut je za stanovnike BiH izuzetno značajan postupak nabavke vakcine za kovid 19 kroz Instrument za globalni pristup. To ne znači da BiH i Republika Srpska zatvaraju vrata za druge dobavljače vakcina. Pažljivo ćemo pratiti i šta se događa sa ruskom vakcinom i procjenjivati šta je najbolje za naše stavnovništvo - istakao je Ilić.

On je naveo da je osnovni zadatak institucija u ovom trenutku da postupe u interesu zaštite zdravlja građana, te da današnjim potpisivanjem ugovora ne zatvaraju vrata nikome, a posebno vakcini čija je upotreba već počela u Ruskoj Federaciji.

Odlukom Savjeta ministara predviđeno je da će obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama, u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za kovid 19, snositi institucije entiteta, odnosno Brčko distrika, a na osnovu potreba koje su prethodno iskazali.

Ovlašćeni su ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević da potpiše Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) i Ilić, kao potpisnik ovog ugovora u svojstvu svjedoka

U saopštenju se dodaje da je Savjet ministara prethodno odobrio 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz današnjeg ugovora.

Biće pokrenut i postupak pribavljanja spoljne garancije za osiguranje pokrića obaveza po potpisanom Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za kovid 19.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana