BiH formira ekspertski i pravni tim: Ako Hrvatska ne odustane, Trgovskom gorom baviće se sudovi

Anadolija
BiH formira ekspertski i pravni tim: Ako Hrvatska ne odustane, Trgovskom gorom baviće se sudovi

BANjALUKA - Na prvom sastanku Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore odlučeno je da će biti formirani eksperski i pravni timovi kako bi bilo spriječeno da na lokaciji Trgovske gore Hrvatska napravi odlagalište.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u Banjaluci danas su se sastali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar trgovine i turizma FBiH Edita Đapo. Sastanku su prisustvovali i direktor Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost Marinko Zeljko, Saša Magazinović, predstavnik Zelenog kluba - međuparlamentarne grupe poslanika, i Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

- Sve institucije na svim nivoima imaju zajednički stav kada je u pitanju Trgovska gora, a to je da iskoristimo sve naše kapacitete, stručne, naučne, pravne, kako bismo onemogućili hrvatsku stranu da na tom lokalitetu napravi odlagalište iz prostog razloga što, prije svega, imamo strah za zdravlje blizu 250.000 građana te regije, oko 13 opština FBiH i Srpske - kazao je Košarac.

Danas je odlučeno da u prvoj fazi ekspertski tim čini 21 osoba, i to predstavnici ministarstava, opština, Kluba zelenih i naučnih radnika iz neophodnih oblasti

- Na čelu tima biće Emir Dizdarević, zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost u BiH - kazao je Košarac.

Rekao je da će u toku naredna dva dana biti organizovana videokonferencija na kojoj će biti definisana potpuna struktura pravnog tima. Kada je u pitanju pravni tim u prvoj fazi tražiće se domaća rješenja, a kasnije u zavisnosti od situacije ne isključuje se mogućnost angažovanja međunarodnih stručnjaka.

Prijedlozi odluka o konstituisanju ovih timova biće dostavljeni Savjetu ministara BiH.

- Apelovaću na ministarku inostranih poslova (Biseru Turković) da pokrene dilomatske aktivnosti u vezi sa kontaktima sa hrvatskom stranom. Planiramo da po verifikaciji ekspertskog i pravnog tima delegacija odnosno Koordinaciono tijelo ode u Hrvatsku, razgovara sa hrvatskim vlastima i da se naši eksperti intenzivno uključe - kazao je Košarac.

Srebrenka Golić istakla je da je prema raspoloživim informacijama Hrvatska poništila javni poziv za izbor konsultantske kuće koja je trebalo da se bavi studijom uticaja na životnu sredinu. Ona je podsjetila da je Hrvatska prilikom izrade studije dužna obavjestiti BiH kao pogođenu zemlju.

- Put pravne bitke tek stoji ispred nas ukoliko vlasti Hrvatske ne odustanu od svoje namjere i ne iznađu neku drugu lokaciju koja bi bila adekvatna i da ne ugrožava život i zdravlje stanovništva - kazala je Golić.

Saša Magazinović rekao je da je da se o ovom pitanju govori jako dugo, ali konkretnih koordiniranih aktivnosti manje-više nije bilo, kao i da je u posljednjih par mjeseci učinjeno više nego u prethodnim mandatima. Rekao je da je o ovom problemu i Predsjedništvo BiH donijelo niz zaključaka, ali da prema njegovim informacijama ništa nije implementirano.

- Kada je ovo pitanje na dnevnom redu, ovo mora biti mjesto saradnje svih nas - naglasio je Magazinović.

Centralna banka BiH danas je zaprimila odluku Savjeta ministara o rasporedu sredstava Instrumenata za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čime su se stekli uslovi za raspodjelu i doznačavanje oko 648 miliona KM na podračune ministarstava finansija Republike Srpske i FBiH, te Brčko distrikta.

Novac će biti raspoređen na osnovu Instrukcije o alokaciji sredstava Ministarstva finansija i trezora BiH i to 61,5 odsto za FBiH sa svojih deset kantona, 37,5 odsto za Republiku Srpsku i jedan odsto za Brčko distrikt, saopšteno je iz Centralne banke.

Otplatu duga vrše entiteti i Brčko distrikt u skladu sa zakonskim propisima kojima je regulisano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama prema utvrđenim otplatnim planovima.

Trenutna kamatna stopa je na bazi 1,05 odsto uz grejs period od 39 mjeseci. Kredit se vraća u osam kvartalnih anuiteta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana