BiH Eldorado za razne “Keljmendije”

Željka Domazet
BiH Eldorado za razne “Keljmendije”

Sarajevo - Bezbjednosne agencije u BiH davno su imale podatke o Naseru Keljmendiju i njegovim vezama u BiH i nije Barak Obama trebalo da nas upozorava na sve to da Sarajevo nije ćutalo. Jasno je da je Keljmendi vođa mafije koji ima jake veze i iza koje se kriju krupni interesi.

Izjave

Rekao je ovo juče poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić, komentarišući činjenicu da ni Tužilaštvo BiH, ni policijske agencije nikada nisu teretile Nasera Keljmendija za krivična djela, a da ga je predsjednik SAD prije nekoliko dana stavio na crnu listu najvećih narko-bosova svijeta.

Poslanik SDS-a Borislav Bojić rekao je da je “nedopustivo da nas Amerika upozorava na veze sa Keljmendijem i osobama njemu slične”.

- To je propust bezbjednosnih struktura u BiH. Očigledno je da je BiH zbog nerada i aljkavosti bezbjednosnih agencija postala Eldorado za Keljmendija i njemu slične - rekao je Bojić.

Poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić rekao je da na Keljmendijeve veze sa kriminogenim strukturama u BiH odgovor treba da daju Ministarstvo bezbjednosti i ministarstva unutrašnjih poslova, kao i agencije koje se bave sprovođenjem zakona.

A ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović ponovio je juče da će se sve o Keljmendiju i njegovim saradnicima saznati uskoro.

Ahmetović je ranije rekao da postoji istraga protiv Keljmendija u Tužilaštvu BiH, koja se radi zajedno sa Federalnom upravom policije i koja je otišla “poprilično daleko”.

Portparol Federalne uprave policije Mersiha Novalić rekla je da informacije o istrazi u “slučaju Keljmendi” može davati samo Tužilaštvo BiH.

Kako “Glas Srpske” nezvanično saznaje, inostrane policijske agencije do sada nisu poslale konkretan zahtjev za provjeru Keljmendija, odnosno njegovih poslova i imovine u BiH.

- Bilo je nekoliko uopštenih zahtjeva, ali nije bilo zahtjeva da budu dostavljeni neki konkretni podaci o kriminalnim aktivnostima Keljmendija - rekao je izvor iz policije.

Policija

U “Beloj knjizi MUP-a Srbije o albanskom terorizmu i organizovanom kriminalu na Kosovu i Metohiji”, u koju je “Glas Srpske” imao uvid, navodi se da je Naser Keljmendi rođen 15. februara 1957. godine u Peći i da pripada kriminalnom klanu Ramuša Haradinaja.

Početkom devedesetih godina stekao je veliko bogatstvo baveći se švercom duvana, zbog čega je protiv njega podneseno više krivičnih prijava. Kao jedan od bogatijih Albanaca bio je među glavnim finansijerima aktivnosti terorističke OVK.

Prema podacima srpske policije, pored Ekrema Luke iz Peći, Agima Eljšanija iz Ozrima, opština Peć, Nasera Šatrija iz Istoka i drugih, Keljmendi pripada klanu organizovanog kriminala na čijem se čelu nalazi Ramuš Haradinaj.

- Ova grupa drži monopol nad prometom droge, oružja, belog roblja i duvana na teritoriji Peći. Dve benzinske pumpe i nekoliko butika, koje Keljmendi poseduje na teritoriji ove opštine, samo su paravan za njegovo bavljenje švercom droge, nafte i naftnih derivata. Glavni je finansijer i organizator prometa opijata, naročito kokaina i heroina, koji u Peć stižu autobusima iz Carigrada i, nešto manje, iz Albanije, a zatim se, preko Peći i Rožaja, dopremaju u Novi Pazar, pa odatle do krajnjih korisnika, u zemlje zapadne Evrope - piše u “Beloj knjizi MUP-a Srbije o albanskom terorizmu i organizovanom kriminalu na Kosovu i Metohiji”.

Navodi se da je u prvoj polovini 2001. godine UNMIK policija Keljmendiju i Ekremu Luki, u PP “Dukađini”, u selu Zahać, opština Peć, oduzela cigarete u vrijednosti od više hiljada njemačkih maraka.

Prema podacima srpske policije, Luka i Keljmendi, u saradnji sa Haradinajem i Etemom Čekuom, direktno su finansirali aktivnost albanskih terorističkih grupa, koje su, sa područja Peći, bile ubacivane na jug Srbije i u zapadnu Makedoniju.

- Keljmendi u Sarajevu poseduje transportno preduzeće i raspolaže sa dvadesetak šlepera za prevoz robe, od kojih se većina nalazi na području Peći. Nekoliko meseci neprekidno, početkom 2002. godine, proveo je u Sarajevu, plašeći se za svoju bezbednost na KiM, s obzirom na to da je krajem 2001. godine organizovao oružani napad na kancelariju UNMIK policije, koja se nalazi u Domu kulture u Peći, u nameri da uništi dokazni materijal o svojoj kriminalnoj delatnosti - navodi MUP Srbije.

Alispahić

Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić rekao je juče da je dobio 40 presuda na sudovima u BiH među kojima su i one u kojima su ga neki povezivali sa “slučajem Keljmendi”.

- Mi sa Keljmendijem nemamo ništa, ali Sadik Ahmetović ima Bakira Alispahića za šefa svog stranačkog savjeta za bezbjednost, iako se nalazi na američkoj crnoj listi. Neka on brine svoju brigu, a mi smo tu da se bavimo ekonomijom i razvojem, a ne pravdanjem pred kriminalnim, radikalnim i vehabističkim dijelom vrha SDA - kazao je Radončić.

Odgovarajući na pitanje kako je moguće da je Alispahić, koji je na crnoj listi SAD, šef stranačkog odjeljenja SDA, Ahmetović je kazao da je “tu razlika drastična”.

- Kada je Alispahić stavljen na listu odmah je morao otići sa mjesta ministra i šefa obavještajne službe u FBiH. Sada imamo obrnutu situaciju da saradnici onog ko je stavljen na listu dolaze - kazao je Ahmetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana