Bevanda sa šefom Misije MMF-a o novom aranžmanu

Srna
Bevanda sa šefom Misije MMF-a o novom aranžmanu

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Martinom Petrijem da bi razmotrili mogućnosti za novi aranžman i uslove koje bi podrazumijevalo ovo kreditno zaduženje.

Bevanda je naglasio da Ministarstvo finansija i trezora i on lično mogu ispoštovati predložene rokove i obaveze iz domena svog rada, a to je prvenstveno priprema budžeta institucija BiH za iduću godinu.

On je istakao da je dokument okvirnog budžeta za period 2021-2023. godina osnov za donošenje budžeta za iduću godinu, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija je pripremilo taj dokument i on mora biti usvojen na sjednici Savjeta ministara, a nakon toga će vrlo brzo biti dostavljen u proceduru i budžet za iduću godinu.

- Svjesni smo da je privremeno finansiranje najgora varijanta i mi smo prvi koji se zalažemo za to da budžet što prije usvojimo - rekao je Bevanda.

On je podsjetio da je Fiskalni savjet u septembru usvojio Globalni fiskalni okvir kojim je određena granica za budžet institucija BiH u iznosu milijardu i 27 miliona KM, što je povećanje za 31,1 milion u odnosu na ovu godinu.

Tokom sastanka Bevanda je naglasio da u teškim vremenima pandemije i velikih ekonomskih izazova treba imati u vidu i status privrednika, ali i policajaca, vojnika i službenika na čemu insistiraju i sindikati.

Sagovornici su se saglasili o tome da reforme moraju biti sprovođene u interesu cijelog društva, te da se vlade suočavaju sa velikim izazovima.

Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, naglasio je da su u prethodnom periodu donesene važne odluke o raspodjeli prihoda, te da će, ukoliko se bude izbjegavala politizacija, biti moguće nastaviti sa pozitivnim djelovanjem ovog tijela.

Sastanku je, osim saradnika ministra Bevande, prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Džuel.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana