Bevanda: Novac ne raspoređujem ja, nego Centralna banka

GS
Bevanda: Novac ne raspoređujem ja, nego Centralna banka

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda istakao je da je neistinito tumačenje da on može rasporediti 330 miliona evra od kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja su na računu Centralne banke BiH od 23. aprila.

- U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka a Ministarstvo finansija i trezora nema tu ulogu-  istakao je Bevanda.

Dodao je da su na sjednici Savjeta ministara predložili dvije odluke - prvu o izdavanju mjenice odnosno garancije da će sredstva biti vraćena i drugu koja je sporna, te da nije istina da je njome određeno da pomenuta sredstva iz Centralne banke povlače kantoni.

Bevanda je naglasio da je u toj odluci navedeno procentualno koliko sredstava pripada kojem entitetu i Distriktu Brčko jer je i u Pismu namjere i potisanom memo randumu navedeno - Republika Srpska i Federacija BiH i svih njenih deset kantona. Precizirao je 37,5 odsto tih sredstava namijenjeno za Republiku Srpsku, 61,5 za FBiH i jedan odsto za Brčko distrikt, što je bilo navedeno i u Pismu namjere i memorandumu koji je potpisan.

Istakao je da traje hajka na njega da "nešto koči" i ocijenio da je profesionalno urađen posao kada je na sjednici Fiskalnog savjeta donesena odluka da se uđe u aranžman sa MMF-om, te podsjetio da je Ministarstvo finansija otvorilo račun u Centralnoj banci i da je u aranžmanu sa MMF-om fiskalni agent Centralna banka.

- Gubi se puno stvari. Bez obzira na dogovore političkih lidera, bez obzira na opstrukcije u sazivanju Fiskalnog savjeta, Zakon o Fiskalnom savjetu je leks specijalis i on tretira i ovu problematiku - konstatovao je Bevanda.

On je dodao da je u tom dokumentu navedeno Republika Srpska, FBiH i svih njenih deset kantona.

Prema njegovim riječima, u dokumentu piše da će se sredstva dijeliti, a ne povlačiti i da je Centralna banka izdala entitetima i Brčko distriktu zahtjev za upućivanje instrukcije.

- Sada nema ove odluke Savjeta ministara. Ona je u Sekretarijatu. Dva puta je oborena i treći put, ako bude volje da se izglasa, ona je spremna i u njoj se neće ništa mijenjati - dodao je Bevanda.

Bevanda je rekao da ga optužuju da je kriv za sve, iako sve radi kako treba.

Govoreći o budžetu institucija BiH, Bevanda je naglasio da Ministarstvo finansija predano radi na ovom dokumentu i najavio da će on vrlo brzo biti upućen Savjetu ministara na odlučivanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana