Berlin ostavlja region u čekaonici

Veljko Zeljković
Berlin ostavlja region u čekaonici

BANjALUKA - Ukoliko socijaldemokrate uspiju da formiraju novu njemačku vladu, pitanje zapadnog Balkana će i dalje ostati na margini spoljne politike Berlina, jer će nove vlasti prvo htjeti da se pozabave unutrašnjim problemima, odnosima sa SAD, Rusijom i Kinom, ali i svojom ulogom unutar Evropske unije i NATO-a, a pogotovo u svjetlu stvaranja neke nove vojne alijanse između Australije, Velike Britanije i SAD.

Smatraju ovo sagovornici “Glasa Srpske” navodeći da će, i kada se zapadni Balkan nađe u fokusu novih vlasti, njemačka spoljna politika ostati uglavnom na fonu dosadašnje - da ovaj region bude u paketu primljen u Evropsku uniju, te da se dosljedno primjenjuju potpisani međunarodni sporazumi, a prije svega oni vezani za Berlinski proces. 

- Mislim da će se prvo hteti pozabaviti kako da se otrgnu od dosadašnjeg prevelikog zagrljaja SAD, te stabilizuju svoje odnose sa Rusijom, koja je za njih partner od istorijskog značaja. Oni su u tom delu već uspeli da naprave iskorak, a što se može videti i kroz projekat gradnje gasovoda “Severni tok”. Na tom spisku prioritet će biti i sređivanje odnosa unutar Evropske unije koji su klimavi, neodređeni i nejasni. Kada je u pitanju zapadni Balkan, kojeg oni godinama drže u nekakvoj zagušljivoj i skučenoj čekaonici, ne treba očekivati neke velike zaokrete, zadržaće jedan čvrst stav, a pogotovo kada su u pitanju Kosovo i BiH,  jer oni vrlo dobro znaju da su Kosovo i Republika Srpska politički blizanci i da je te dve stvari teško razdvojiti i odvojeno rešiti - istakao je za “Glas Srpske” bivši jugoslovenski diplomata Vladislav Jovanović dodajući kako su izbori održani u nedjelju za Bundestag bili porazni za demohrišćane, dosadašnju vladajuću stranku Angele Merkel.

Analizirajući izborne rezultate i eventualne koalicije, te kako bi se to moglo reflektovati i na ove naše balkanske prostore, politički analitičar Darko Obradović kaže da, ukoliko SPD formira novu vladu sa Zelenim, trećom strankom po broju glasova, treba očekivati da klimatske promjene budu postaljene u prvi plan, te da prekogranično zagađenje bude visoko kategorisano, pa čak i kao pitanje nacionalne bezbjednosti, a ne samo kao ekološki standard.

- Šta to znači za nas? Pa, kao prvo da će se istočnoevropske zemlje koje su uključene u kinesku inicijativu “Puta svile” naći na udaru Berlina. Pored toga, verujem da će i nova vlast ostati i dalje duboko posvećena Berlinskom procesu i izgradnji regionalnih dobrosusedskih odnosa, s ciljem potpune integracije u Evropsku uniju. Kako bi to sproveli, neće više toliko gledati kroz prste balkanskim političkim elitama. Kada je u pitanju BiH, verujem da će i dalje insistirati na celovitosti zemlje i doslednoj primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i da neće više u tolikoj meri tolerisati nacionalne antagonizme, te stoga ne treba isključiti ni mogućnost sankcionisanja onih koji se protive svim tim procesima - dodao je Obradović

Politički analitičar Dragan Petrović, pak, smatra da bi, dugoročno gledajući, rezultati ovih izbora mogli imati i pozitivnih strana za “srpski faktor” na zapadnom Balkanu, a pogotovo zbog pobjede Socijaldemokratske stranke, koju predvodi Olaf Šolc, vjerovatno budući kancelar ove zemlje.

- Istorija Angele Merkel je prošla. I to je najbitnije. SPD, stranka koja je pobedila na ovim izborima, ne krije da se zalaže za dobre odnose sa Rusijom. I to je dobro zbog globalnih odnosa, ali i samog Balkana. Jedino me brine eventualni ulazak Zelenih u vlast, jer su oni ekspozitura atlantista i globalista. Bila bi idealna kombinacija kada bi u novu vladu ušla Alternativa za Nemačku - poručio je Petrović.

Rezultati

Bundestag će, prema rezultatima parlamentarnih izbora koje je objavila Savezna izborna komisija, imati 735 mjesta, a Socijaldemokratska partija će biti najjača stranka. Ona će u novom sazivu njemačkog parlamenta imati 206 mandata, a na drugom mjestu je koalicija Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel i sestrinske Hrišćansko-socijalne unije sa 196 mandata. Zeleni će imati 118 poslanika, Liberali 92, Alternativa za Njemačku 83, Ljevica 39, a danska manjina jednog.

Olaf Šolc, kandidat SPD-a za kancelara, izjavio je juče da ima mandat da predvodi novu vladu poslije pobjede na izborima i da će pokušati da formira koaliciju sa Zelenima i slobodnim demokratama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana