Berjan: Srpski ambasadori nikad jedinstveniji

Srna
Berjan: Srpski ambasadori nikad jedinstveniji

SARAJEVO - Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan izjavio je srpski ambasadori nisu nikada bili jedinstveniji u odbrani interesa srpskog naroda i nastupu na međunarodnoj sceni.

Berjan je izjavio da sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković nema nikakvu direktnu saradnju ni kontakt, te da postoje primjeri kada je resorno ministarstvo potpuno ignoriše njegove dopise i stavove po pitanjima koja narušavaju proces pomirenja konstitutivnih naroda u BiH, na šta je više puta ukazivao.

On je u intervjuu za Srnu rekao da se sa svoje strane trudi da komunikacija sa Ministrstvom inostranih poslova u Savjetu ministara bude profesionalna, ali da mora priznati da sa druge strane postoji poprilična pasivnost i nerazumijevanje kada dođe do određenih situacija.

On je dodao da sa Turkovićevom ne postoji nikakva direktna saradnja i komunikacija, te da ona, pored nekih nezvaničnih najava, nikada nije posjetila Japan, iako je nedavno boravila u nekim susjednim azijskim zemljama.

“Nažalost, svjedoci smo konstantne samovolje, nepoštovanja institucije Predsjedništva BiH i protivustavnog đelovanja ovog ministra, čija retrogradna retorika i djelovanje produbljuje podjele među konstitutivnim narodima u BiH. Veoma često se srpskim ambasadorima šalju nesprovodive instrukcije, direktno uperene protiv interesa srpskog naroda”, naglasio je Berjan.

Prema njegovim riječima, plasiranje sistemske antisrpske propagande ne ostaje bez odgovora srpskih ambasadora koji nisu nikada bili jedinstveniji u odbrani interesa srpskog naroda i nastupu na međunarodnoj sceni.

ZADOVOLjAN MANDATOM UPRKOS OGRANIČENjIMA ZBOG VIRUSA KORONA

Jedan od najvećih izazova u aktivnostima Ambasade BiH u Japanu, pojašnjava Berjan je bila pandemija virusa korona, koja je značajno limitirala prostor za djelovanje, pošto je Japan primjenjivao veoma striktne mjere više od dvije godine, te je zemlja bila potpuno zatvorena za posjetioce do druge polovine ove godine.

Berjan je istakao da je u prvim mjesecima pandemije, nakon većeg broja službenih i neslužbenih konsultacija sa zvaničnicima Koreje, obezbijeđena značajna finansijska pomoć korejske Vlade za borbu protiv virusa korona.

Angažmanom Ambasade BiH u Japanu, dodao je Berjan, Republika Srpska i BiH su među prvima u svijetu dobili i saglasnost japanske Vlade o donaciji maksimalno dozvoljene količine japanskog lijeka “avigan” u vrijeme dok je više od 80 zemalja svijeta čekalo na ovaj lijek.

AKTIVNO RAĐENO NA POLjU EKONOMSKE DIPLOMATIJE

Berjan je podsjetio da je prošle godine organizovana i posjeta japanske privredne delegacije i profesionalaca iz oblasti turizma, nizu opština u Republici Srpskoj, od Trebinja, preko Istočnog Sarajeva, pa do Laktaša i Banjaluke.

“Kao rezultat te posjete, ubrzo se očekuje i izvoz pojedinih organskih prehrambenih i kozmetičkih proizvoda iz Republike Srpske u Japan. Prve testne količine organskog ajvara, kupinovog vina, rakije i kozmetike iz Srpske, nakon višemjesečnih dogovora i procedura na obje strane, nedavno su transportovane u Japan”, naglasio je Berjan.

Ambasador Berjan naglašava da je Japan zemlja visokog standarda sa 127 miliona stanovnika i na čijem tržištu se mogu naći proizvodi iz cijelog svijeta što, s obzirom na prisutnu konkurenciju, podiže ljestvicu proizvođačima iz Srpske i BiH u smislu kvaliteta proizvoda.

“Fokus Republike Srpske i BiH, kao relativno male zemlje, mora biti na proizvodima vrhunskog kvaliteta. Veliki potencijal i šansa Srpske je saradnja u sektoru poljoprivrede i turizma, ali i energetike, informaciono-komunikacionih /IT/ tehnologija, drvnoj, metalnoj i tekstilnoj industriji”, rekao je Berjan.

POSEBAN AKCENAT STAVLJEN NA JAČANjE AKADEMSKE SARADNjE

Berjan je rekao da je proteklom periodu potpisano osam sporazuma između univerziteta iz Srpske i Japana, kao i dva dodatna sa univerzitima iz Koreje, kojima se jasno definišu zajedničke aktivnosti u narednih pet godina, uključujući razmjenu studenata i akademskog osoblja, a obezbijeđene su i određene stipendije za studente iz Republike Srpske.

“U pripremi su još tri sporazuma sa japanskim univerzitetima koji će se realizovati do kraja godine. Prije nekoliko dana imali smo i radnu posjetu rektora i njegovog tima sa japanskog Vakajama univerziteta Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i opštini Višegrad, tokom koje su dogovorene konkretne aktivnosti”, ukazao je Berjan.

Prema njegovim riječima, Ambasada je nerijetko u saradnji sa japanskom stranom, organizovala brojne kulturne aktivnosti, kao što su kulturno-umjetnička manifestacija “U sjećanje na Jadranku Stojaković”, koja već drugu godinu za redom izaziva veliku pažnju japanske javnosti, zatim “Istorijski čas o Hirošimi i Nagasakiju - podsjetnik na značaj mira”, u organiziji sa univerzitetima i muzejima iz Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Japana.

Berjan je dodao da su organizovani i dani otvorenih vrata u saradnji sa najvećom japanskom turističkom agencijom, kao i nekoliko izložbi u okviru međunarodne razmjene sa Srpskom i BiH tokom kojih su posjetiocima prikazani turistički potencijali, kultura i tradicija Republike Srpske i BiH.

On je podsjetio da je, uz partnersko učešće Ambasade BiH, na japanskom svjetskom festivalu turističkog filma, prikazan je promo video Turističke organizacije Republike Srpske, koji je osvojio izvanrednu treću nagradu, a video Banjalučanina Roberta Dacešina prvu festivalsku nagradu.

S ciljem promocije Republike Srpske i BiH, Berjan je naglasio da je Ambasada, u saradnji sa japanskim partnerima, predstavila i maskotu koja sadrži elemente zmijanjskog veza, sarajevsko-romanijske priglavke i Stari most u Višegradu, i to je izuzetno popularno u Japanu.

Berjan je istakao i odličnu saradnju sa Ambasadom Srbije u Japanu, sa kojom je implementirano više zajedničkih aktivnosti, među kojima je kulturna manifestacija, uz učešće grada Trebinja, pod nazivom “Jovan Dučić - građanin svijeta”, kojom je obilježeno 150 godina od rođenja istaknutog srpskog pisca, pjesnika, diplomate i akademika.

“Uz inicijativu i posredovanje Ambasade, 26 lokalnih zajednica iz Republike Srpske postale su punopravne članice međunarodnog Saveza opština i gradova žGradonačelnici za mirž, sa sjedištem u Hirošimi. Članstvom u ovom savezu, koji okuplja više od 8.200 opština i gradova iz 165 zemalja, našim opštinama i gradovima omogućava se povezivanje i saradnja sa lokalnim zajednicama širom svijeta, kao i pristup raznim programima”, ukazao je ambasador.

Berjan je rekao da je tokom njegovog mandata prvi put pokrenuta i procedura imenovanja dva počasna konzula BiH u Japanu, uglednih biznismena, koji su i sami zainteresovani za poslovnu saradnju sa Republikom Srpskom i BiH, što je izuzetno važno za promociju saradnje i prvenstveno u oblasti ekonomije.

JAPAN JE JEDAN OD VODEĆIH DONATORA U SRPSKOJ I BiH

Prema njegovim riječima, BiH i Japan imaju odlične bilatelarne i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja, a riječ je o jednom od najvećih donatora u Republiku Srpsku i BiH u posljednjih 26 godina.

“Posebno su vidljiva ulaganja u infrastrukturne projekte u oblasti obrazovanja i zdravstva, ali tu su i brojni drugi realizovani razvojni projekti u različitim oblastima. BiH i Japan, između ostalog, vode i usaglašene politike podrške u međusobnim kandidaturama za članstva u međunarodnim institucijama”, naveo je Berjan.

Upitan koliko je tokom dosadašnjeg mandata domaćina uspio upoznati sa stanjem u BiH i položaju Republike Srpske i njenim izazovima, Berjan odgovara da veliki broj Japanaca pamti BiH po dešavanjima iz 90-tih godina, te da je nastojao da Srpsku i BiH predstavi u najboljem svjetlu.

“Nastojim da nas poistovjećuju sa našim tipičnim i tradicionalnim proizvodima, turističkim potencijalima, kulturom i običajima, gostoprimstvom, a ne sa nesretnim ratnim vremenima. Do sada sam održao više prezentacija u školama i univerzitetima, razgovarao sa političarima, novinarima, turističkim agencijama i običnim ljudima, te se trudio da afirmišem interesovanje i kreiram pozitivan imidž Republike Srspske i BiH u Japanu”, istakao je Berjan.

Prema njegovim riječima, u Japanu postoji visok stepen razumjevanja složenosti političke situacije u BiH i podrška dijalogu i kompromisu tri konstitutivna naroda.

“Tokom razgovora sa brojnim uticajnim ljudima iz Japana, više puta sam isticao ustavnu poziciju Republike Srpske, zagarantovnu Dejtonskim sporazumom i apostrofirao činjenicu da je Srpska trajna kategorija sa funkcionalnim insitutcijama i demokratki izabranim predstavnicima. Takođe, pojedini ministri iz Srpske, onlajn učešćem na dva multilateralna ministarska okrugla stola u Japanu, imali su prilike iznijeti svoje stavove po pojedinim pitanjima”, rekao je ambasador Berjan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana