Bastašić: Termin “pokolj” kamen spoticanja

D. O.
Bastašić: Termin “pokolj” kamen spoticanja

Banjaluka - Dio stručne i naučne zajednice u RS odbacio je inicijativu Udruženja “Jadovno 1941” da genocid koji je Nezavisna država Hrvatska (NDH) počinila nad Srbima u Drugom svjetskom ratu bude imenovan kao “pokolj”, što je, kako kaže, predsjednik ovog udruženja Dušan Bastašić pogrešno i utemeljeno na zamjeni teza.

 Genocid kao zločin nad Srbima do sada uopšte nije ni imenovan, pa se tako ne može ni preimenovati - poručio je Bastašić, podsjetivši da je genocid nad Jevrejima poznat kao “holokaust”, nad Romima kao “porajmos” i da jedino genocid nad Srbima još nema svoje ime.

Dodaje da je u njihovoj inicijativi jasno navedeno da se naučna i stručna javnost do sada nije terminološki odredila prema zločinu počinjenom nad Srbima od strane NDH-a, zbog čega su i predložili ime “pokolj”.

Međutim, predstavnici pojedinih naučnih i stručnih institucija saglasni su sa stavovima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da je to ime sporno te su pozvali institucije RS da ga odbace. Naveli su, između ostalog, da bi preimenovanje genocida nad Srbima istisnulo sam termin genocid, što bi dovelo do negativnih posljedica.

- Srpski naučnici izgubili bi mogućnost i da pred međunarodnom javnošću, svjedočeći o procesima iz prve polovine 20. vijeka, a genocid nad Srbima u NDH je u njihovom središtu, pokažu slojevite procese i međunacionalne odnose - naveli su u jučerašnjem saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana