Banjac: Kriterijume broja zaposlenih ne ispunjava 56 opština

Srna
Banjac: Kriterijume broja zaposlenih ne ispunjava 56 opština

BANjALUKA - Darko Banjac iz Kluba poslanika Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Narodne partije Srpske (NPS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao je da kriterijume broja zaposlenih iz Zakona o lokalnoj samoupravi od 64 opštine u Srpskoj nije ispunilo 56.

Banjac je tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštii Srpske o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi upitao kakav je smisao ograničenja broja radnika u lokalnim samoupravama i šta znači produžiti rok kada je riječ o smanjenju njihovog broja.

“Nakon produžetka roka da li će se donijeti kozmetičke ili stvarne promjene sa jasnim sankcijama i načinom djelovanja. Dakle, postavlja se pitanje da li ovaj akt trebamo uopšte mijenjati”, rekao je Banjac.

Poslanik PDP-a LJubiša Krunić rekao je da ogroman broj lokalnih zajednica ima višak radnika, ali da sve te ljude treba zbrinuti i naći im posao nakon što se počne sprovoditi ovaj zakon.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji se razmatra po hitnoj proceduri, propisano je da se do 31. decembra produžava rok za primjenu odredbe o izricanju novčane kazne za prekršaj odgovornog lica u organu jedinice lokalne samouprave, zbog neizvršavanja obaveze smanjenja broja zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi.

Ovi aktom je propisano da se produžava i rok organima jedinice lokalne samouprave radi usklađivanja broja zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi sa odredbama pomenutog akta do 31. decembra.

Razmotren Prijedlog izmjena zakona o lokalnoj samoupravi

Narodna skupština Republike Srpske je po hitnom postupku razmotrila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ovim aktom je propisano da se do 31. decembra 2021. godine produži rok za primjenu odredbe o izricanju novčane kazne za prekršaj odgovornog lica u organu jedinice lokalne samouprave, zbog neizvršavanja obaveze smanjenja broja zaposlenih u gradskoj/opštinskoj upravi.

Izmjenama ovog zakona je propisano da se produžava rok organima jedinice lokalne samouprave radi usklađivanja broja zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi sa odredbama pomenutog akta do 31. decembra ove godine.

Relevantne ankete upućene svim jedinicama lokalne samouprave pokazale su da 92 odsto njih nije uskladilo broj zaposlenih.

Jedan od osnovnih razloga za donošenje ovog zakona jeste sprečavanje nastupanja posljedica za jedinice lokalne samouprave, koje bi se ogledale u otpuštanju velikog broja zaposlenih i nemogućnosti obezbjeđivanja finansijskih sredstava za otpremnine koje bi bile potrebne u tom slučaju, naveli su ranije iz resornog ministarstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana