Bajden smatra da je za SAD važno da BiH uđe u NATO i EU

Agencije
Bajden smatra da je za SAD važno da BiH uđe u NATO i EU

VAŠINGTON - Kandidat Demokrata na predsjedničkiom izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Džo Bajden obajavio je dokument prema kojem se obavezuje da će "zauvijek biti protiv mržnje, a podržavaće suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH".

- Džo Bajden je dokazani prijatelj BiH. Od najmračnijih dana u toj zemlji i genocida do kontinuirane borbe za stabilnost i pravdu. Bajden razumije zašto je BiH važna za Ameriku i da je u američkom interesu obezbijediti da cijela BiH krene naprijed u NATO i Evropsku uniju - piše u uvodu teksta pod naslovom "Vizija Džoa Bajdena o odnosu SAD-a s BiH".

U dokumentu je taksativno navedeno "šta je sve Bajden uradio za BiH tokom svoje političke karijere, još od 90-ih godina te da je on, kao  tadašnji senator "odigrao ključnu ulogu u naporima Senata da zaustavi genocid u BiH". Navedeno je i da je Bajden pozvao na ukidanje embarga na oružje tadašnjoj RBiH i zahtijvao da "SAD predvode Zapad u odgovoru na srpsku agresiju".

Napominje se da je u vrijeme kada je predsjednik SAD bio Barak Obama na crnu američku listu stavljen je lider SNSD-a Milorad Dodik.

U izbornom programu i viziji BiH navodi se da "Bajden zna da je, ako Amerika hoće da BiH uspije, potrebna stabilna i stalna podrška SAD".

- Nažalost, pod predsjednikom Donaldom Trampom utjecaj SAD u regionu je izblijedio jer je EU smatrao protivnikom i dovodio je u pitanje vrijednost NATO saveza. Bajden će pozvati naše partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da zajednički razviju strategiju za čvrsto vezanje zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama. Bajden se obavezuje da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržati BiH - njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter - zaključeno je u dokumentu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana