Austrija u “non-pejperu” iznijela konkretne prijedloge za bržu integraciju zapadnog Balkana

Tanjug
Austrija u “non-pejperu” iznijela konkretne prijedloge za bržu integraciju zapadnog Balkana

BEČ - Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler žele da promovišu bržu integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU i u tom cilju su u pismu i „non-pejperu” visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozepu Borelu i komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju izneli konkretne predloge.

 „Non-pejper” navodi prijedloge koji su predstavljeni u maju 2022 godine, prenosi Austrijski javni servis ORF.

Sa stanovišta dvoje austrijskih ministara, ovim se želi ubrzati stagnirajući proces širenja EU. Šalenberg i Edštadler u svom pismu pozivaju EU da ima „jasan plan za bržu integraciju do 2024. godine i dalje”.

Prema nacrtu dokumenta, akcioni plan treba da obezbijedi konkretne korake za sprovođenje postepene integracije država zapadnog Balkana do 2024. godine i kasnije.

Finansijska podrška ima za cilj da postane efikasnija kroz poboljšani sistem podsticaja po uzoru na planove rekonstrukcije i otpornosti. Štaviše, države Zapadnog Balkana treba redovno pozivati da neformalno učestvuju na sastancima Saveta EU.

ORF navodi i da je proširenje EU kao tema visoko na dnevnom redu neformalnog samita šefova država i vlada EU sledeće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana