Austrija: Razbijena kriminalna grupa koja je organizovala lažne brakove za državljane BiH i Srbije

Srna
Austrija: Razbijena kriminalna grupa koja je organizovala lažne brakove za državljane BiH i Srbije

BEOGRAD- Policija za strance Austrije je uz pomoć Kriminalističke službe Beča razbila kriminalnu grupu na čijem čelu se nalazio državljanin Srbije, koji je posredovao kod organizovanja najmanje 27 lažnih brakova radi dobijanja boravišne dozvole.

Državljanin Srbije osumnjičen je da je sa dva saučesnika, koji su državljani Austrije, i građanima Srbije, BiH te samoproglašenog Kosova organizovao sklapanje lažnih brakova, najčešće sa mađarskim državljanima.

Za posredovanje takvog braka banda je zahtijevala u prosjeku po 10.000 evra, a brakovi su sklapani u Srbiji, saopštila je austrijska policija.

Cilj tih brakova je bio da lice koje je za tu uslugu platilo dobije boravišnu dozvolu u Austriji, a time i pristup tržištu rada i socijalnim sistemu.

Bračni partneri koje bi pronalazili nisu nikada bili prijavljeni u Austriji i dolazili bi u Beč samo za obavljanje potrebnih poslova pred državnim ustanovama.

Za pristanak na sklapanje lažnog braka dobijali bi po 3.000 evra po ugovoru.

Policija je istragom ušla u trag i jednoj velikoj mađarskoj romskoj porodici iz koje su pripadnici oba pola učestvovali u sklapanju lažnog braka sa državljanima zemalja izvan EU.

Osumnjičeni nisu organizovali samo sklapanje lažnih brakova, već su i za petocifrene svote novca organizovali prividna zaposlenja u Beču preko lažnih firmi, prenose beogradski mediji.

Policija je do sada uspjela da dokaže 59 krivičnih djela organizovane prevare u sticanju prava na boravak, lažne brakove, to jest falsifikovanje dokaza.

Ukupno je 48 osoba saslušano, a za devetoro lica su raspisane potjernice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana