Atijas: U FBiH i dalje egzistira pritajeni revizionizam o holokaustu

Srna
Atijas: U FBiH i dalje egzistira pritajeni revizionizam o holokaustu

DOBOJ - Potpredsjednik Jevrejske opštine Doboj Dario Atijas upozorio je da u Federaciji BiH /FBiH/ i dalje egzistira pritajeni revizionizam istorije o Holokaustu i stradanju Jevreja i drugih naroda u Drugom svjetskom ratu, koji politički avanturisti javno manifestuju u dnevnopolitičke svrhe.

On je naveo da su u posljednje dvije godine prisutni grafiti mržnje u Tuzli i Sarajevu, ali da, srećom, nije bilo fizičkih napada na Jevreje.

"Mi /Jevreji/ kao mala zajednica smo zaista nemoćni da to spriječimo i naš jedini alat je da apelujemo da se ne veličaju krvnici koji su ubijali pripadnike jevrejskog naroda", rekao je Atijas Srni.

Izrazivši negodovanje što nadležne i pravosudne ustanove i dalje ne reaguju na devijantna ponašanja, Atijas je ukazao da je riječ o imenovanju ulica ili javnih objekata po nacističkim ili ustaškim zločincima, kao što je osnovna škola u sarajevskom naselju Dobroševići nazvana po saradniku ustaških okupatorskih snaga Mustafi Busuladžiću, a ulica u Mostaru po zloglasnom ustaškom potpukovniku Juraju Francetiću, komandant Crne legije.

Atijas je naveo da BiH nije imuna na talas napada na Jevreje koji se dešavaju u zemljama Evrope, te istakao da se obilježavanjem sjećanja na žrtve Holokausta neće dozovoliti revidiranje i revizionizam.

On je istakao da se ekstremizmu treba oduprijeti uvođenjem edukacije o Holokaustu u obrazovni sistem, iza čega treba da stanu država i njene institucije.

Atijas je podsjetio da su mnoge zemlje metodološki uvele u obrazovni sistem izučavanje stradanja ne samo Jevreja, već i drugih etničkih grupa, ali da se BiH, koja ima status posmatrača u Međunarodnoj alijansi za sjećanje na Holokaust, ne bavi tom temom.

Kada je riječ o restituciji, Atijas je naglasio da BiH i Poljska se i dalje pominju kao zemlje sa najmanje napretka, ali da to ne iznenađuje, s obzirom na to da se samo u BiH radi o imovini u vrijednosti višoj od milijardu evra.

Govoreći o bezbjednosti, Atijas je naveo da Jevrejska zajednica ima velika očekivanja od institucija svih nivoa vlasti u BiH.

On je naglasio da vlast u Republici Srpskoj ima više osjećaja da stradanje Jevreja ne padne u zaborav odavanjem pomena stradalima u Donjoj Gradini, koji je poznat i kao Logor osam jasenovačkog sistema ustaških koncentracionih logora za masovno istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Atijas je podsjetio i na program Vlade Srpske koji se u proteklih sedam godina sprovodi posredstvom resornog ministarstva na način da nastavnici srednjih škola odlaze u Muzej Holokausta Jad Vašem u Jerusalim, gdje stiču nova znanja o tome.

On je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je nedavno na zgradu Predjedništva te zemlje istakao zastavu sa Davidovom zvijezdom i što je donesen zakon o ublažavanju posljedica Holokausta u Srbiji, te izrazio nadu da će takav akt biti donijet i u BiH kako bi se olakšao život Jevreja koji su na ovom prostoru već 500 godina.

On je napomenuo da je na području dobojske regije do Drugog svjetskog rata živjelo između 120 i 140 Jevreja, te da se podaci o njihovom životu crpe iz različitih izvora.

Atijas je istakao da se članovi ove zajednice danas osjećaju prilično bezbjedno u Doboju, gdje žive u tolerantnoj sredini i uz podršku lokalne uprave, u odnosu na dešavanja u regionu.

On je naveo da u BiH danas živi samo hiljadu Jevreja u šest jevrejskih opština od oko 3.000 koliko ih je preživjelo Drugi svjetski rat, dodavši da sreću da prežive nije imalo oko 150 članova njegove familije.

On je pozitivnim ocijenio najavu da će član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović predvoditi delegaciju BiH na obilježavanju 75 godina od zatvaranja zloglasnog nacističkog logora Aušvic.

Povodom Međunarodnog dana Holokausta, Jevrejski kulturni centar u Doboju večeras će se u 18.00 časova priključiti kampanji "Sjećamo se", čiji je nosilac Svjetski jevrejski kongres.

"Svi ljudi dobre volje su pozvani da se taj dan uslikaju sa natpisom žSjećamo sež i tako iskažu poštovanje i sjećanje na stradale", rekao je Atijas i dodao da će biti održan i istorijski čas o Holokaustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana