Anketari stižu u 30.000 domaćinstava u Srpskoj

V. K.
Anketari stižu u 30.000 domaćinstava u Srpskoj

Banjaluka, Sarajevo - Tri statističke institucije u BiH danas počinju sa velikom anketom koja će obuhvatiti skoro 60.000 domaćinstava, a cilj je da se poveća obim i kvalitet statističkih podataka, kao i njihovo dalje usklađivanje sa EU standardima.

Planirano je da anketari posjete, tokom prvog kvartala, 81.468 stambenih jedinica, odnosno 57.029 domaćinstava u BiH, a provjeravaće promjene koje su se u posljednjih deset godina dogodile u domaćinstvima.

U Agenciji za statistiku BiH naglasili su da će statističke institucije u BiH prvi put nakon deset godina dobiti novi okvir uzorka za statistička istraživanja bazirana na domaćinstvima, a u Zavodu za statistiku Srpske kažu da će u prvom kvartalu anketiranja, koji počinje 17. septembra i traje 22 dana, biti obuhvaćeno oko 30.000 domaćinstava u 51 jedinici lokalne samouprave.

- Upitnik ima 13 pitanja koja se, između ostalog, tiču imena i prezimena, pola, datuma rođenja, zatim pitanja o statusu objekta, broju članova, starosnoj strukturi, obrazovnim karakteristikama. Prikupljeni podaci o domaćinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe, a u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske - naglasili su za “Glas Srpske” u republičkom zavodu.

Posljednji popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u oktobru 2013. godine protekao je uz velike probleme, od kojih neki još nisu riješeni. Sve je rezultiralo time da je i Srpska, nezadovoljna načinom na koji je Agencija za statistiku BiH obradila podatke, krajem 2016. godine objavila svoje podatke.

Popisivači bi ponovo, prema posljednjim najavama, trebalo da izađu na teren 2020. i 2021. godine, a niko sa sigurnošću još ne može da kaže kako će se stvari odvijati jer još nije stavljena tačka na određene nesuglasice.

Prema podacima Agencije za statistiku, u BiH je 2013. godine popisano 3.531.159 stanovnika, dok je na teritoriji Srpske, prema podacima koje je objavio njen statistički zavod, te godine živjelo 1.170.342 stanovnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana