Anđelković: Vraćanje u zajedničke institucije bez ukidanja Inckovog zakona ne bi bilo dobro za Srpsku i Srbe

Srna
Anđelković: Vraćanje u zajedničke institucije bez ukidanja Inckovog zakona ne bi bilo dobro za Srpsku i Srbe

BEOGRAD - Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da srpski predstavnici ne treba da se vraćaju u zajedničke institucije BiH sve dok ne bude ukinut nakaradni "Inckov zakon", u suprotnom to ne bi bilo dobro rješenje ni za Republiku Srpsku ni za srpski narod u cjelini.

"Potpuno vraćanje ne bi bilo dobro bez ispunjenja ovog uslova. Dugoročno gledajući, predstavnici Republike Srpske nameravaju da se vrate u zajedničke institucije, ali zato postoje i neki uslovi. Apel predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se srpski predstavnici vrate u institucije BiH ne shvatam kao poziv da se to učini pod bilo kojim uslovima. To je pre svega apel da se vodi politika dijaloga i smirivanja strasti i da se dugoročno teži vraćanju u institucije, ali koliko shvatam i Dodikova politika je ista takva", istakao je Anđelković.

On je rekao da Republika Srpska nikada nije na bilo koji način rušila BiH, jer je sve vrijeme privržena Dejtonu.

"Svaka državna zajednica počiva na privrženosti i poštavanju Ustava, a oni koji ruše ustavni poredak zapravo ruše BiH ma koliko oni pričali o želji da ona opstane. Republika Srpska sve vreme bori se samo za svoja ustavna prava", konstatovao je Anđelković.

On je naglasio da BiH ruše oni koji pokušavaju od Srba i Hrvata da naprave nacionalne manjine protivno duhu Dejtona koji govori o konstitutivnosti.

Govoreći o izjavi Kristijana Šmita da se, kako kaže, mora raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, Anđelković je istakao da je Šmit ovaj put bio iskren i da je dobro što je to rekao, jer je otvoreno pokazao šta mu je misija u BiH.

"On je samozvanac koji je došao u BiH da se bavi unutrašnjom politikom. On nije nikakav međunarodni predstavnik čija bi misija trebalo da bude učvršćivanje BiH i razvoj demokratskog ambijenta. On se ponaša kao kolonijalni guverener iz 19. veka. Potpuno je ogolio svoju ulogu, nelegalno je izabarn i nelegalno se ponaša", konstatovao je Anđelković.

On je ukazao i da je davno došlo vrijeme da se zatvore vrata OHR, ali ta institucija nije ukinuta ne zato što je funkcionalna, već da bi neke zapadne sile preko nje nastavile da mešetare u BiH.

Kada je riječ o mogućnosti postizanja političkog jedinstva u Republici Srpskoj, Anđelković je za RTRS rekao da je to teško postići kod Srba.

"Mi se delimo čak i oko onih pitanja kada ne smemo da se delimo i kada moramo biti jedinstveni. Mnogo puta smo kroz istoriju, nažalost, tako postupali i to skupo platili. Nadam se da će biti zrelosti u Republici Srpskoj da se odluke donose na način koji podrazumeva objedinjavanje svih nacionalnih snaga", zaključio je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana