Anđelković: Nije na šmitu da odlučuje koji političar će voditi koji entitet

Srna
Anđelković: Nije na šmitu da odlučuje koji političar će voditi koji entitet

BEOGRAD - Politički analitičar i istoričar Dragomir Anđelković izjavio je da njemački diplomata Kristijan Šmit nije visoki predstavnik nego uzurpator i da nije njegovo da odlučuje koji će političar da vodi koji entitet u BiH.

Anđelković je rekao Srni da je izjavom "da se mora raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez /srpskog člana Predsjedništva BiH/ Milorada Dodika", Šmit priznao šta je njegova prava misija.

"Njegova prava misija nije da stabilizuje stvari u BiH u skladu sa Dejtonom, već da ruši Dejton i nameće one političare koji će da podržavaju ono što on radi. Drugim rečima, da se izvrši centralizacija BiH, kako bi ušla u NATO", istakao je Anđelković.

Anđelković je napomenuo da posao visokog predstavnika nije da se miješa u unutrašnju politiku BiH, već da bude garant mira i stabilnosti, te da nije na visokom predstavniku da odlučuje ko će od političara voditi koji entitet i BiH u cjelini.

"Ali, pošto Šmit i nije visoki predstavnik, već je lažni visoki predstavnik, uzurpator, onda je nekako razumljivo što on ne radi posao visokog predstavnika, već se meša u unutrašnju politiku", kaže Anđelković.

On je naveo da je to s druge strane podstrek Republici Srpskoj da brani svoje interese, jer Srbi samo kroz jedinstvo mogu da postignu nešto što je za srpski narod bitno.

"Ne radi se ovde o Dodiku, nego o budućnosti Republike Srpske. I nekog drugog ko bi branio Republiku Srpsku sutra bi napadali i pokušavali da uklone. Stoga građani Republike Srpske, bez obzira na političko opredeljenje, treba iznad svega da stave budućnost Republike Srpske i da se okupe u cilju njene odbrane", rekao je Anđelković.

Anđelković je rekao i da Šmit pokušava da se ponaša kao nacistički okupatori za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao upravnici okupiranih zemalja, što ne služi Njemačkoj na čast, jer podsjeća na njenu ulogu u prošlosti.

On je ocijenio da Šmit manipuliše i terminom "međunarodna zajednica", jer međunarodna zajednica su UN, a ne Zapad, NATO ili EU.

"Šmit ima podršku dela međunarodne zajednice, odnosno zapadnog dela, dok s druge strane Rusija i Kina su vrlo jasno saopštile da ga ne priznaju. Stoga on ne može da se poziva na međunarodnu zajednicu. To je gruba manipulacija", rekao je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana