Analitičari za „Glas“ o porukama iz Prištine: Kurti namjerava da izazove egzodus Srba sa sjevera KiM

Veljko Zeljković
Analitičari za „Glas“ o porukama iz Prištine: Kurti namjerava da izazove egzodus Srba sa sjevera KiM

BEOGRAD - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti aktivno je priželjkivao oružani incident, makar i na ograničenoj teritoriji srpskog nezadovoljstva i sigurno će iskoristiti trenutnu situaciju da nastavi sa dosadašnjim terorom nad srpskim civilima koji bi u konačnici trebalo da dovede do njihovog potpunog egzodusa.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politički analitičar i novinar magazina “Pečat” i dnevnog lista “Novosti” Filip Rodić komentarišući nedjeljna dešava u selu Banjska, čiji je epilog bio pet smrtno stradalih lica.

- To je rezultat, pre svega, jedne bezobzirne Kurtijeve politike. On je svojim terorom uspio da isprovocira lokalno srpsko stanovništvo na reakciju. Kome idu u korist ovi događaji?! Sigurno ne Beogradu, već Kurtiju i njegovim zapadnim sponzorima, koji sada imaju alibi za neke buduće radnje. Stoga i priče iz Prištine kako iza ovog oružanog sukoba, navodno, stoji Srbija stvarno ne mogu piti vode, kao ni da je ta grupica nameravala napraviti nekakvu autonomnu srpsku oblast na severu - kaže Rodić.

Navodi i da mu je teško da shvati, pogotovo pored niza kontradiktornih informacija, šta se uistinu desilo u ovom selu i tokom te sporne noći.

Kako kaže, ne bi ga začudilo da Kurti povuče i veoma radikalne poteze, da proglasi vanredno stanje na sjeveru Kosova ili da Srpsku listu proglasi terorističkom organizacijom, a što bi, smatra on, bio uvod u veliku katastrofu.

- I do sada smo u mnogo navrata mogli videti da on ni od čega ne preza. Verovatno bi bio najsrećniji kada bi Srbiju kojim slučajem uvukao u rat sa KFOR-om, odnosno NATO-om, ali pitanje je šta će mu od svega toga dozvoliti njegovi mentori - navodi Rodić.

Smatra i da su pokušaji Prištine, ali i pojedinih inostranih službi, da u čitavu ovu priču uvuku i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i Srbiju kao navodnog “organizatora oružane pobune na sjeveru” dio te Kurtijeve strategije da u očima zapadne javnosti što više ocrni i diskredituje “srpski faktor” u pregovorima, ali i da izvrši novi pritisak na preostali srpski živalj.

- SPC je bila stub srpstva, opstanka i u onim vremenima kada Srbi nisu imali državu. Ona je to i danas, a pogotovo na KiM. Njenom diskreditacijom žele se pokidati te veze koje i ono malo Srba na Kosovu drži da i dalje žive na tim prostorima. Kada toga ne bude bilo, neće biti ni Srba na Kosovu. Znaju to u Prištini, ali i na Zapadu. Naredni dani će najbolje pokazati koliko su zapadni mentori spremni daleko ići, da li će Kurtiju dozvoliti da do kraja radikalizuje situaciju na Kosovu. Ono što meni nekako bode oči jeste pasivna uloga KFOR-a i EULEKS-a prilikom nedeljnog sukoba iako im je bila obaveza da ne dozvole gotovo dvodnevno vršljanje takozvane kosovske policije na severu - kaže Rodić. 

Ipak, ono što ga najviše brine jeste što se konstantno ignoriše katastrofalan položaj Srba na Kosovu, za koji je jednom prilikom jedna italijanska profesorica u svom naučnom radu navela da je uporediv sa onim koji su imali Jevreji u getu.

- Zapadne zemlje apsolutno ne interesuje golgota koju prolaze obični ljudi, Srbi na severu. U njihovim očima oni su samo figure i kolateral projekta stvaranja nekakve nezavisne države Kosovo. Kako su Srbi protiv toga, oni su u njihovim očima remetilački faktor - poručio je Rodić.

Srbija pod lupom

Nekoliko zemalja članica EU zatražilo je da bude razmotreno uvođenje mjera i Srbiji, budući da već postoje protiv Prištine, ukoliko se utvrdi da Beograd ima veze sa posljednjim dešavanjima na sjeveru Kosova, saznaje Euronjuz Srbija iz diplomatskih izvora. Na sastanku Političko-bezbjednosnog komiteta EU, koji čine ambasadori zemalja članica, razgovaralo se o situaciji u Banjskoj i tom dijelu Kosova, a sve zemlje su navodno tražile da bude sprovedena detaljna istraga kako bi se što tačnije utvrdile činjenice.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević smatra da se u okolnostima nastalim nakon tragičnih dešavanja u Banjskoj može očekivati samo nastavak iste politike kosovskog premijera Aljbina Kurtija koja je i dovela do ovog incidenta, kao i nastavak represije Prištine, dodajući da nije uvjeren da se od međunarodne zajednice mogu očekivati značajniji potezi koji bi vodili ka smirivanju situacije.

- Desilo se ono na šta su predstavnici vlasti u Srbiji upozoravali već šest meseci. Ovo što se desilo je direktna posledica sprovođenja jedne politike i represije Prištine koja očigledno nije mogla više da se toleriše. Imajući u vidu reakcije zapadnih centara moći, očigledno je da Kurti ima razumevanje za ono što se dešava i da su sve ocene ovog događaja na njegovoj strani. U takvim okolnostima možemo očekivati samo nastavak takve politike, represije i potpunu neizvesnost kada je reč o položaju srpskog naroda, da ne govorim o dijalogu ili bilo kojoj varijanti političkog rešavanja ovog problema - rekao je Milivojević.

Slično mišljenje dijeli i profesor geopolitike i međunarodnih odnosa Srđan Perišić, navodeći da će prištinske vlasti pod okriljem borbe protiv navodnog terorizma sasvim sigurno krenuti u još agresivniju hajku na Srbe, a posljedica toga može biti još masovnije iseljavanje.

- Može se očekivati samo još veći talas iseljavanja, jer će se ljudi osećati još nesigurnije. Sever Kosmeta je sada i praktično pod okupacijom. Ovaj slučaj, koji je težak udarac za Srbe, pokazao je da su ilegalne kosovske vojne i policijske snage svih ovih godina očigledno dobro bile opremane, osposobljavane i obučavane, što je zasluga brojnih NATO zemalja. A s druge strane, sigurno je da će sve ono što se dešavalo u danima posle sukoba u nedelju dati krila prištinskim vlastima da budu još odlučnije u zastrašivanju u progonu Srba. Svaki potez Prištine je potpomognut i uživa zaštitu pre svega SAD. Kurti ne deluje samostalno i ko to ne razume, ne razume ništa od onoga što se dešava na KiM - istakao je Perišić.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije smatra da je do svega ovoga došlo jer Priština nije ispunila jednu od glavnih obaveza Briselskog sporazuma, formiranje zajednice srpskih opština. Da je to uradila, kako kaže, Srbi bi sada imali svoju policiju, svoju zajednicu i specijalci tzv. kosovske policije ne bi mogli da maltretiraju srpski narod.

Besudna zemlja

Mnogi iz Prištine i iz svijeta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da SPC prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika sukoba i posljednjih tragičnih događaja na KiM. Cilj tih jeste da SPC sa svojim vjernim narodom nestane sa KiM. Saopštio je ovo Sveti arhijerejski sinod SPC izražavajući najdublje saučešće srodnicima svih postradalih u ovom nemilom događaju.

- Podsećamo i na to da se SPC uvek zalagala da se nesporazumi rešavaju mirno i dijalogom. Mnogo puta smo ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički albanskog Kosova. S tim ciljem izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu. Poslednjih meseci hapšeni su ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je zemlja u posedu Srba, ukratko, KiM su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode, ni minimuma normalnog života za Srbe - poručio je Sveti arhijerejski sinod SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana