Analitičari o predstojećoj posjeti Majka Pompea Zagrebu: Tramp neće raspakivati Dejtonski sporazum

Aleksandar Stojanović
Analitičari o predstojećoj posjeti Majka Pompea Zagrebu: Tramp neće raspakivati Dejtonski sporazum

BANjALUKA - Jedna od tema razgovora zvaničnika Hrvatske sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji će ovu zemlju posjetiti krajem sedmice, biće i zapadni Balkan, s posebnim naglaskom na BiH.

Primjetno pojačano prisustvo američkih zvaničnika i aktuelna politička situacija u regionu podgrijali su pitanja javnosti da li se na ovim prostorima spremaju nove geopolitičke igre i da li se intervencionizmom pokušavaju ponovo prekrajati granice.

Nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u Bijeloj kući između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija samoproglašenog Kosova Avdulaha Hotija, američki predsjednik Donald Tramp najavio je jače, prije svega ekonomsko, prisustvo SAD u regionu. Nedugo poslije, Beograd i Prištinu je posjetio Trampov predstavnik Ričard Grenel, a na razgovore u Zagreb stiže Majk Pompeo.

Poslije godina zanemarivanja, veće interesovanje SAD za ovaj prostor je primjetno, a nameću se pitanja zašto se o BiH priča u Zagrebu i zašto je Amerika, blago rečeno, preotela Evropskoj uniji pregovore Beograda i Prištine. Poznavaoci međunarodnih odnosa kažu da nema razloga za brigu, jer aktuelna administracija nema namjeru da mijenja prošlost ili utiče na političke i druge procese na zapadnom Balkanu.

Politički analitičar Srđa Trifković kaže da aktuelna američka administracija nema želju da prepakuje Dejtonski sporazum.

- Ipak, kada bi za novog američkog predsednika bio izabran Džozef Bajden, koji je senilan i samo oruđe u rukama svojih mentora, tada bi za Srbe bila teška situacija. Njegovim dolaskom, vratili bi se mnogi kadrovi iz Obaminih i Klintonovih vremena koji su svoju karijeru gradili na priči o Srbima kao remetilačkom faktoru i Srpskoj kao genocidnoj tvorevini - kazao je Trifković i dodao da bi se dolaskom takvih ljudi obnovila priča o brisanju granica i unitarizaciji BiH.

Komentarišući obnovu prisustva SAD u regionu on kaže da za Donalda Trampa zapadni Balkan služi samo u funkciji obezbjeđivanja izborne pobjede, što je vidljivo i po Vašingtonskom sporazumu koji nema nikakve veze sa kosovskim pitanjem, već je riječ o aktu koji je prepun jednostranih odluka Donalda Trampa.

- I tim sporazumom on je želio da privoli izraelske glasače. Priča o BiH ne može da se spakuje u neki paket za američko izborno tržište gde će većina birača glasati na osnovu ekonomskih parametara. Njima je spoljna politika nebitna, a naročito nerešena pitanja u BiH - kazao je Trifković.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Željko Budimir dijeli Trifkovićevo mišljenje kad je u pitanju interesovanje SAD za BiH.

- Posjeta Majka Pompea predstavlja nastavak njegove turneje po jugoistočnoj Evropi i prirodno je da će se razgovarati o regionalnim pitanjima, ali sigurno u fokusu razgovora neće biti nekih konkretnijih tema kao što je Dejtonski sporazum. Ova administracija je zauzela stav da nema većeg intervencionizma i prekrajanja granica i, za sada, pozicija RS po tom pitanju je dobra - rekao je Budimir.

Ipak, kako naglašava, jače prisustvo Amerike u ovom regionu je primjetno, a najbolji pokazatelj je i nedavno potpisivanje Vašingtonskog sporazuma.

Vašingtonski sporazum

Srđa Trifković smatra da Vašingtonski sporazum predstavlja pismo namjere koje je potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i nije obavezujući za Srbiju, već samo za njega lično.

- Ulaskom u finiš predsedničke kampanje, Tramp nema mogućnost da nametne neke radikalne promene i rešenja bilo kome, a to je slučaj i sa Vašingtonskim sporazumom - kazao je Trifković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana