Ana Trišić Babić, savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH: U MIP-u se vodi diplomatija SDA, a ne BiH

Darko Momić
Ana Trišić Babić, savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH: U MIP-u se vodi diplomatija SDA, a ne BiH

Diplomatija BiH je slika i prilika političkih odnosa u zemlji, a to se najbolje vidi po jednostranim instrukcijama koje u posljednje vrijeme putem ministarstva inostranih poslova idu iz centrale SDA prema diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP), kaže u intervjuu za “Glas Srpske” bivša zamjenica ministra inostranih poslova i aktuelna savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH za spoljnu politiku Ana Trišić Babić.

Ona dodaje da je sadašnja ministarka inostranih poslova Bisera Turković dugo u diplomatiji i zna kakvi su odnosi.

- Ali ona disciplinovano provodi politiku stranke koja joj je dala povjerenje, a svi znamo kako ta stranka gleda na Republiku Srpsku - kaže Trišić Babić.

GLAS: Ko je najodgovorniji za stanje u diplomatiji?

TRIŠIĆ BABIĆ: Korijeni sežu duboko, ali Republika Srpska je za posljednjih pet godina ponovo imala priliku da preko svog šefa diplomatije značajno promijeni stanje u DKP mreži i postavi neke nove formule. Nažalost, bivši ministar Igor Crnadak više se bavio unutrašnjom politikom i danas imamo jako lošu poziciju srpskih kadrova u MIP-u. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je imenovao sve šefove DKP-ova koje pripadaju Srpskoj, ali to nije dovoljno, jer ne čine DKP samo ambasadori već i veliki broj diplomata, čija uloga je jako bitna u realizaciji ciljeva spoljne politike.

GLAS: Da li DKP mreža služi za uhljebljavanje stranačkih kadrova?

TRIŠIĆ BABIĆ: Nije sporno da je svaki ministar i njegova politička opcija iskoristila svoj mandat u MIP-u i regrutovala određeni broj svojih kadrova. Veliki broj diplomata zaslužuje poštovanje, ali je problem što je u diplomatiju zalutao poveći broj stranačkih igrača koji su kao nagradu za stranačku poslušnost dobili vrlo zahtjevne destinacije u svijetu na kojima se traži kvalitet i ozbiljna diplomatska praksa.

GLAS: Ministarka Bisera Turković prije nekoliko dana je upriličila prijem za dvojicu nosilaca Zlatnog ljiljana i Zlatne policijske značke za doprinos u odbrani BiH i nakon toga izjavila da njih dvojica mogu da biraju ambasadu u kojoj žele da rade. Kako to komentarišete?

TRIŠIĆ BABIĆ: To je još jedan dokaz koliko se u Sarajevu svojataju zajedničke institucije. Da je slično uradio jedan srpski ministar, digle bi se sve zapadne ambasade na noge da se kazni i smijeni. Očigledno je i dalje na sceni stara praksa po kojoj su Srbi krivi za sve, a druga strana se predstavlja kao nevina žrtva kojoj je sve dozvoljeno. Za rat je trebalo najmanje dvoje, a mi smo imali na ovim prostorima i mnogo više. Ali vraćati tu priču poslije 25 godina, zaista nije normalno i predstavlja čisti populizam i jeftinu predizbornu kampanju.

GLAS: U vrhu MIP-a BiH nema srpskih kadrova. Ko je za to odgovoran?

TRIŠIĆ BABIĆ: Politički dogovor rješava samo pozicije ministra i zamjenika, a sve ostalo su rukovodeći državni službenici koji dolaze putem konkursa koji traje pola godine. Mi smo u ovaj Savjeta ministara ušli bez ijednog rukovodećeg državnog službenika iz reda srpskog naroda u MIP-u. Rad političara se mjeri po onome šta je ostavio iza sebe, a mi smo u MIP-u ostali bez rukovodilaca u vrijeme dok je ministar bio Srbin. Put za ispravljanje grešaka je vrlo spor i platićemo visoku cijenu zbog toga.

Kvalitet

GLAS: Ima li BiH kvalitetnih ambasadora?

TRIŠIĆ BABIĆ: Ima naravno. Pri tome ne izdvajam predstavnike nijednog nacionalnog korpusa već isključivo profesionalce, ljude koji znaju raditi svoj posao, sa kojima redovno sarađujem i koji će vrlo odgovorno predstavljati i narod i zemlju iz koje dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana