Ambasadori zemanja EU očekuju da VSTS bude pozitivan primjer promjena

Srna
Ambasadori zemanja EU očekuju da VSTS bude pozitivan primjer promjena

SARAJEVO- Ambasadori nekoliko zemalja EU, predvođeni šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, danas su u razgovoru sa predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) poručili da se od ove institucije očekuje da bude lider i pozitivan primjer promjena neophodnih za društvo BiH.

Ambasadori EU naglasili su da je progres neophodan kako bi se vratilo povjerenje građana u rad pravosuđa, saopšteno je iz VSTS-a.

Oni su razgovarali su sa predsjednikom VSTS-a Halilom Lagumdžijom i novim Predsjedništvom ove institucije o radu u narednom periodu koji će biti bazirani na Reformskom programu, kao skupu strateških i reformskih mjera, te izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u BiH.

S tim u vezi naglašena je važnost i neophodnost podrške međunarodne zajednice u BiH za brzo usvajanje izmjena i dopuna tog zakona bez kojeg određeni pomaci u pravosuđu ne mogu biti ostvareni.

Naglašeno je da je VSTS BiH svjestan nalaza i preporuka iz izvještaja nezavisnih eksperata o pitanjima vladavine prava na čijoj realizaciji će biti fokus u narednom periodu, posebno o pitanju integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, jačanja odgovornosti, kvaliteta, efikasnosti, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i jačanja saradnje sa spoljnim akterima.

Lagumdžija je zahvalio za dosadašnju saradnju i podršku EU i njenih pojedinačnih zemalja članica u brojnim projektima unapređenja pravosuđa, te naglasio važnost unapređenje integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, jačanja ukupne odgovornosti VSTS-a BiH i pravosuđa, te proaktivan rad VSTS-a u vezi sa bitnim pitanjima za funkcionisanje sistema.

Satler je čestitao novoizabranom rukovodstvu i naglasio značaj uspostavljanja vladavine prava za međunarodnu zajednicu, kao ključnom preduslovu za pristup BiH EU, saopšteno je iz VSTS-a.

On se osvrnuo i na dalju podršku pravosuđu BiH kroz IPA projekte, koji će biti usmjereni na unapređenje rada i jačanje odgovornosti, te istakao da se VSTS BiH treba fokusirati na konkretne rezultate i unapređenje odgovornosti.

Osim Satlera, sastanku su prisustvovali ambasador Švedske Johana Stromkvist, ambasador Holandije Reinout Vos, ambasador Italije Nikola Minasi, ambasador Austrije Ulrike Hartman, ambasador Slovenije Zorica Bukinac i zamjenik ambasador Njemačke Sabina Petre Kočendorfer.

Minasi je istakao da poštuje rad VSTS-a BiH, uz ocijenu da članovi Predsjedništva svojim primjerom treba da pokažu da su moguće pozitivne promjene u sistemu.

Stromkvist je navela dugogodišnju saradnju između pravosuđa Švedske i BiH kroz partnerske projekte sa posebnim osvrtom na efikasnost i odgovornost.

Ambasador Vos je istakao pozitivne primjere saradnje između nosilaca pravosudnih funkcija u Holandiji i BiH, a naglasio je da nezavisnost predstavlja važan instrument koji zajedno sa odgovornošću nosilaca pravosudnih funkcija doprinosi povjerenju javnosti u pravosudni sistem.

Hartman je akcenat stavila na važnost vladavine prave za ukupni prosperitet građana i mogućnost uživanja u pravima koja im pripadaju.

Bukinac je izrazila nadu da će sa imenovanjem novih članova Predsjedništva početi novo poglavlje u radu institucije, te istakla da sistem počiva na ljudima koju su dio njega.

Ambasadori zemalja EU osvrnuli su se na dosadašnje projekte i ostvarenu saradnju sa pravosuđem BiH.

Sastanku su prisustvovali i sudija Sanela Gorušanović-Butigan i tužilac Biljana Simeunović, sudija Selim Karamehićem, direktor Sekretarijata VSTS-a Admir Suljagić i zamjenik direktora Sekretarijata VSTS-a Hajro Pošković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana