Ambasador Grčke sa zvaničnicima RS: Prijateljski odnosi dobar temelj za nadogradnju saradnje

GS
Ambasador Grčke sa zvaničnicima RS: Prijateljski odnosi dobar temelj za nadogradnju saradnje

BANjALUKA - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović primila je danas u svom kabinetu u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Grčke u BiH Dimitriosa Papandreua, a tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenje o političkoj i ekonomskoj situaciju u Republici Srpskoj, kao i drugim aktuelnim temama u BiH i regionu.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima jačanja svih vidova saradnje između Republike Srpske i Grčke, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike Srpske.

Sagovornici su ocijenili da su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dobar temelj za nadogradnju kulturnih veza, postojeće ekonomske saradnje, kao i realizaciju konkretnih ekonomskih projekata.

S ciljem jačanja srpsko-grčkih veza, predsjednica Cvijanović je istakla zalaganje Predstavništva Republike Srpske u Solunu koje aktivno radi na promociji kulturnih, ekonomskih i privrednih potencijala Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ambasador Papandreu ocijenili su danas u Banjaluci da postoji prostor za unapređenje ukupne saradnje između Srpske i Grčke, posebno kada je riječ o oblastima prehrambene i prerađivačke industrije, kao i turizma i kulture.

Sagovornici su saglasni da je potrebno intenzivirati zajedničke aktivnosti na povezivanju privrednika iz Grčke i Republike Srpske, a Višković je poručio da će Vlada Srpske biti na raspolaganju za sve privredne i poslovne inicijative koje su od obostranog interesa.

Tokom nastupne posjete, novimenovani ambasador Grčke u BiH rekao je da Grčka daje punu podršku evropskom putu Republike Srpske i BiH, te da je spremna da pruži svu raspoloživu pomoć u oblasti EU integracija, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Višković i Papandreu razmijenili su mišljenja o migrantskoj krizi i aktivnostima koje Grčka i Srpska preduzimaju o ovom pitanju, kao i o ostalim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH.

Premijer Srpske poželio je dobrodošlicu ambasadoru Grčke i mnogo uspjeha u daljem diplomatskom radu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Papandreu saglasni su da je neophodno, bez obzira na ograničeno kretanje ljudi i robe usljed pandemije virusa korona, nastaviti sa jačanjem saradnje u oblasti ekonomije, kulture i turizma, kao i u ostalim oblastima koje su od zajedničkog interesa za Grčku i Srpsku.

Čubrilović je poručio da je Republika Srpska u potpunosti opredijeljena za nastavak dobre saradnje i unapređenje međusobnih odnosa sa Grčkom, saopšteno je iz Narodne skupštine.  On je poželio dobrodošlicu novoimenovanom grčkom ambasadoru, te i ovom prilikom, zahvalio grčkom narodu na pruženoj pomoći Republici Srpskoj u prethodnom periodu.

Čubrilović je poručio da je prijateljstvo dva naroda istorijski povezano i da je neophodno jačati i njegovati uspostavljene veze.

Tokom nastupne posjete grčkog ambasadora, razgovarajući o aktuelnoj političkoj situaciji, Čubrilović je istakao da je Narodna skupština, kao najviši ustavotvorni i zakonodavni organ Republike Srpske, opredijeljena za vladavinu prava, za dijalog i uvažavanje svih unutrašnjih specifičnosti Srpske i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana