Ambasador BiH u Japanu u ime diplomata iz 156 zemalja odao počast žrtvama atomske bombe u Nagasakiju i Hirošimi

M. L.
Ambasador BiH u Japanu u ime diplomata iz 156 zemalja odao počast žrtvama atomske bombe u Nagasakiju i Hirošimi

TOKIO - Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan položio je cvijeće u znak sjećanja na 74.000 žrtava atomske bombe tokom zvanične Ceremonije sjećanja povodom obilježavanja 75. godišnjice od tog događaja.

Ceremonija je održana u nedjelju u Parku mira u Nagasakiju, a ovim činom ukazana je velika čast za predstavnika BiH, jedna od najvećih koju strani diplomata može doživjeti u Japanu, s obzirom na to da je Berjan cvijeće položio u ime diplomatskog kora, odnosno svih akreditovanih diplomatskih misija u Japanu iz 156 zemalja svijeta.

Počast nastradalima, uz polaganje cvijeća, odali su i dvadesetak visokih zvaničnika Japana, uključujući japanskog premijera Šinzoa Abea, brojne državne ministre te guvernera prefekture i gradonačelnika Nagasakija.

Ceremoniji je prisustvovalo i nekoliko preživjelih kao i izabrani predstavnici potomaka nastradalih.

Berjan je u subotu položio cvijeće i na mjesto pada atomske bombe koja je eksplodirala u vazduhu, 500 metara iznad Nagasakija, a dva dana ranije  prisustvovao je Ceremoniji mira u Hirošimi, japanskom gradu koji je zabilježen u ljudskoj istoriji kao prvi na koji je bačena atomska bomba usmrtivši oko 140.000 ljudi, tokom Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana