Ambasada SAD u BiH: Zabrinutost zbog određenih političkih stavova predstavljenih u deklaraciji SDA

Srna
Ambasada SAD u BiH: Zabrinutost zbog određenih političkih stavova predstavljenih u deklaraciji SDA

Sarajevo - Američka Ambasada u Sarajevu izrazila je zabrinutost zbog određenih političkih stavova koji ne pomažu i izazivaju podjele, a predstavljene su u nedavnoj deklaraciji SDA.

Ambasada u poruci objavljenoj na “Tviteru” ističe da ova vrsta retorike ne rješava svakodnevne probleme građana BiH, već dalje podstiče postojeće političke tenzije.

“Stav SAD je poznat i ostaje nepromijenjen. U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i osnovnu strukturu kao jedinstvenu, suverenu državu sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, navodi se u poruci.

U poruci se napominje da retorika, koja izaziva podjele, usporava napredak BiH ka evroatlantskim integracijama i članstvu u EU, narušava stabilnost i plaši investitore čime se uništava mogućnost dobrog zaposlenja i ubrzava odlazak državljana BiH.

U poruci se podsjeća da je teritorijalni integritet i suverenitet garantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom, a da se u sporazumu niti u Ustavu BiH ne nudi pravo na otcjepljenje ijednom od entiteta.

Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi od postojanja BiH.

U poruci se dodaje da svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa unaprijed određenim procedurama u Ustavu za šta je  potrebna šira podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana