Alijansa neće povući trupe iz Rumunije i Bugarske

Srna
Alijansa neće povući trupe iz Rumunije i Bugarske

BRISEL - NATO je odbacio danas zahtjev Rusije da povuče snage iz Rumunije i Bugarske dok se nastavljaju diplomatski napori za sprečavanja rata u Evropi.”

NATO neće umanjiti svoju sposobnost da se uzajamno štiti i brani, uključujući prisustvo trupa u istočnom dijelu Saveza”, saopštila je portparol NATO-a Oana Lungesku.

Moskva je zatražila pravno obavezujuće garancije od Alijanse da će taj blok obustaviti širenje i vratiti se u granice iz 1997. godine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije tokom dana saopštilo je da bezbjednosne garancije koje Moskva traži od Zapada obuhvataju povlačenje snaga NATO-a iz Rumunije i Bugarske.

Odgovarajući na pitanje šta bi to konkretno značilo za Bugarsku i Rumuniju, koje su ušle u NATO 1997. godine, Ministarstvo je saopštilo da Rusija želi da iz tih zemalja budu povučeni svi strani vojnici, oružje i ostala vojna oprema.

NATO je odbacio taj zahtjev i napomenuo da bi tako nastale članice Alijanse prvog i drugog reda, što je za taj savez neprihvatljivo.

“Odbacujemo bilo kakvu ideju o sferama uticaja u Evropi. Uvijek ćemo odgovoriti na pogoršanje našeg bezbjednosnog okruženja, što obuhvata i jačanje naše kolektivne odbrane”, rekla je Lungeskuova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana