Alijansa ide ritmom koji želi BiH

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Odnosi NATO-a i BiH su zadovoljavajući, onakvi kakve BiH želi, izjavio je zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i bezbjednosnu politiku Havijer Kolomina.

"Postoji veliko razumijevanje, mi pružamo podršku koja se tiče obrazovanja, obuke, pomoć u slučaju vanrednih civilnih situacija. Bili smo jako važni za uspostavljanje profesionalnih Oružanih snaga BiH", rekao je Kolomina za Srnu.

Kolomina je dodao da je BiH ponuđen i program reformi, ali da nije dostavljen ni za prošlu ni za ovu godinu.

"Mi idemo onim ritmom koji želi BiH", naveo je Kolomina, napomenuvši da NATO u BiH sprovodi misiju čiji su cilj bezbjednost i stabilnost.

Kolomina je podržao i misiju Eufora u BiH, za koju smatra da treba da se nastavi, kao i da ne bi bilo poželjno vidjeti da Rusija stavi veto na produženje mandata Eufora.

"Ne mogu da spekulišem o onome što će se dešavati u budućnosti. Samo želim da kažem da podržavamo misiju Eufora u BiH, budno pratimo šta se dešava i nastavićemo pružati podršku", naglasio je Kolomina.

On je napomenuo da su komandanti Eufora zaduženi za sigurno i stabilno okruženje, a da NATO pruža logističku podršku i neke elemente komande i kontrole.

Govoreći o saradnji NATO-a sa zemljama regiona, Kolomina je rekao da poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, kao i da između Srbije i Alijanse postoji mnogo partnerskih alata.

"Imao sam namjeru i ovaj put posjetiti Srbiju. Bio sam prošle godine u decembru i ta posjeta je bila jako dobra", istakao je Kolomina.

On je naveo da NATO s pažnjom prati odluke koje donose Švedska i Finska, napomenuvši da taj vojni savez ima politiku otvorenih vrata, uz tvrdnju da "donosi bezbjednost u evroatlantskom području".

"NATO donosi bezbjednost, prosperitet i stabilnost milionima ljudi. Čekamo da Švedska i Finska okončaju svoje interne procedure, pa ćemo pokrenuti svoje procedure", rekao je Kolomina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana