Aleksandar Pavić, politikolog i analitičar geopolitike: Britancima i islamisti draži od Srba

Vedrana Kulaga Simić
Aleksandar Pavić, politikolog i analitičar geopolitike: Britancima i islamisti draži od Srba

Sankcije koje je republičkim zvaničnicima uvela Velika Britanija su u domenu hibridnog rata protiv Srpske i srpskog naroda u celini. Srbima nikada Britanci nisu bili prijatelji, kaže za “Glas” politikolog i analitičar geopolitike iz Srbije Aleksandar Pavić.

Britanija je uvela sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Željki Cvijanović uz obrazloženje da narušavaju funkcionalnost BiH i mir, a u praksi znače da neće moći da putuju niti da koriste imovinu ako je i imaju tamo. Pavić podvlači da je svima jasno da se radi o poruci cijelom srpskom narodu, a saglasan je i sa tezom koju je iznio Dodik da iza svega stoje i neki domaći političari, a kako bi došlo do promjene vladajuće strukture nakon oktobra ako izbori budu održani.

- Napadi na Srpsku i njene nadležnosti biće nastavljeni, a sve je jasnije da će i pritisci jačati. Britanija ne doprinosi stabilizaciji i napretku. Srpska neće secesiju, već da svi poštuju Dejton i da ima nadležnosti koje joj i pripadaju, ali je situacija takva da su delu stranaca bolji oni koji ruše Ustav nego oni koji se zalažu za njega. Britanci su takvi da bi radije sarađivali i sa islamistima nego Srbima - istakao je Pavić.

GLAS: Pozadina sankcija je, kako tvrde u Londonu, rušenje BiH i mira.

PAVIĆ: Sve optužbe da Srpska i njeni zvaničnici ruše Dejton deo su tog specijalno-informativnog rata, zamena teza i gola laž. Jednostavno, oni bukvalno lažu da bi što više ocrnili Srpsku i njeno rukovodstvo te tako opravdali uvođenje sankcija. To se radilo i devedesetih godina protiv srpskog naroda u Srpskoj koji je želeo da ostane deo Jugoslavije, a optužen je za secesionizam, dok su amnestirani oni koji su bili secesionisti. Njima treba razlog za potez koji su unapred spremili. Ne zanima ih istina i svako ko iole objektivno gleda na stvari vidi da je to tako, dok oni koji ruše Dejton ispadoše da su na pravoj strani. Na prvom mestu to su političko Sarajevo, Bakir Izetbegović i oni koji se zalažu za građanističku BiH, a to znači rušenje Dejtona. Tu je pojava Željka Komšića. Moramo biti svesni da se međunarodni ugovori i činjenice sve više izokreću, da se instrumentalizuje ono što odgovara onima koji bi da urede ovaj prostor po njihovim pravilima i eliminišu srpski faktor s obe strane Drine.

GLAS: Šta bi moglo da uslijedi?

PAVIĆ: Sankcije Dodiku i Cvijanovićevoj su prvi korak koji u suštini, za njih lično, nema veliki značaj jer nemaju imovine tamo, kako su rekli. Ovo je jasna poruka srpskom narodu prema kojem su Britanci uvek bili i ostali neprijateljski nastrojeni. Srbe, Srpsku i Srbiju vide isto kao Ruse. Britanska i nemačka politika prema nama neće se promeniti.

GLAS: Šta u takvim globalnim odnosima može da uradi Srpska?

PAVIĆ: Najbolja odbrana Republike Srpske je jedinstvo.

GLAS: Šefica njemačke diplomatije je poručila Srbiji da, ako želi da se pridruži evropskom bloku, mora da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini.

PAVIĆ: Pritisaka i ucena je bilo i biće ih, ali nema dokaza ni garancije da EU ima nameru da primi nas ili druge koje još nije primila. Stalna je ponuda da se reši pitanje Kosova, ali niko nikada nije garantovao da će, recimo, ako bi se Srbija odrekla Kosova ili pristala na njegovu podelu, biti primljena u EU.

GLAS: Da li postoje neke alternative, odnosno koji put izabrati?

PAVIĆ: Da li stvarno mislimo da ćemo umilostiviti one koji se nisu ni pokazali kao prijatelji time što ćemo popuštati ili ćemo se okrenuti ogromnoj većini planete koja nije uvela sankcije Rusiji, a to je više od 80 odsto populacije. Rusija, Kina, Afrika, deo Azije su ekonomije u usponu koje ne žele da više niko nad njima bude hegemon. Treba da se okrenemo strani sveta koja sa nama želi da sarađuje na ravnopravnoj osnovi, po cenu toga da jedno vreme i trpimo, ali mislim da nećemo onoliko koliko će oni na Zapadu kojima se najavljuju bonovi za hranu. Neće nam biti gore što se tiče uslova života, ali bismo izdali sebe i istoriju ako bismo se okrenuli protiv prijatelja. Srbi nikada nisu bili na pogrešnoj strani istorije i ne treba da budu ni sada.

Vještačka kriza

GLAS: Još početkom prošle godine ste rekli da se naziru pokušaji da Zapad uspostavi novi svjetski poredak, odnosno takozvano veliko resetovanje. Da li tome već svjedočimo?

PAVIĆ: Taj proces je uveliko u toku. Veštački se izazivaju, preko rata u Ukrajini, nestašice energenata, hrane, ekonomska kriza. Cena energenata je napumpana zbog sankcija i to pojeftinjuje takozvane zelene, a rade se i stvari za kontrolu populacije. Oni će sada, u onim delovima sveta koji su najsiromašniji, izazvati glad. To je sigurno namerno urađeno jer od Rusije i Ukrajine zavisi da li će Bliski istok i dobar deo Afrike biti gladni ili ne. Bez sankcija i ovog rata takve krize ne bi bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana