Albanski navijači na utakmici u Australiji napali srpske uz povike „Kosovo je Albanija“

Tanjug
Foto: vesti-online.com

KANBERA - Na fudbalskoj utakmici australijske treće Premijer lige Viktorije između Bijelih orlova i Nort Sanšajna dogodio se incident u kojem su albanski navijači napali srpske.

Duel Bijelih orlova i Nort Sanšajna, koji je završen rezultatom od 3:3 trebalo je da bude spektakl pred dobro popunjenim tribinama u Kizborou, a pretvorio se, prenose frankfurtske „Vesti“, u skandal u režiji pristalica albanskog kluba sa sjevera Melburna.

Posledica nereda koji su izazvali albanski huligani je jedan teže povrijeđeni mladić među navijačima srpskog kluba, nekoliko lakše povrijeđenih i značajna materijalna šteta na automobilima na klupskom parkingu.

U više navrata, pristalice Nort Sanšajna su provocirale skandiranjem „Kosovo je Albanija”, kao i raznih drugih parola i uvreda.

Tokom utakmice, navode „Vesti“, brojniji navijači „Bijelih“ orlova nisu nasedali na provokacije i izbjegnuti su veći incidenti.

Međutim, čim je označen početak utakmice, uslijedila je razmena žestokih uvreda s obe strane, a zatim su Albanci zasuli kamenicama srpski „sektor“ na stadionu.

Više osoba je lakše povrijeđeno, a jedan 16-godišnjak je odmah prevezen u hitnu pomoć, pošto je zadobio povrede na glavi od kamenica.

- Momak je na trenutak izgubio vid i bio je očigledno uzdrman zbog velikog kamena koji ga je pogodio u glavu. Odveli smo ga da mu se ukaže pomoć i on se na sreću uspešno oporavlja - rekao je „Vestima“ predsjednik Orlova Dalibor Šaula.

Dodao je da je uprava kluba predosjetila da bi moglo doći do incidenta na ovoj utakmici i prije toga je kontaktirala kolege iz Sanšajna.

- Želeli smo da budemo sigurni da će oni komunicirati sa njihovim navijačima i da će im skrenuti pažnju na ponašanje. Takođe smo kontaktirali policiju i upozorili ih da bi ovo mogla da bude utakmica visokog rizika. Iz tog razloga smo angažovali tri puta više redara nego na drugim utakmicama - objasnio je Šaula.

Takođe su fizički odvojili albanske od srpskih navijača i omogućili pristalicama gostujućeg tima da prvi napuste stadion, prije nego što ostala publika bude počela da izlazi, kako bi se izbegli mogući incidenti ispred Sportskog centra i na ulici.

- Preduzeli smo apsolutno sve mere predostrožnosti, ali očigledno je da neke ljude i dalje treba obrazovati i naučiti da takvo antisocijalno ponašanje jednostavno ne može više da prođe. Ovo je jedina utakmica visokog rizika koju imamo ove sezone, jer svi ostali rivali i njihovi navijači poštuju svoje suparnike - naglasio je Šaula.

Policijska patrola je bila na licu mjesta i izvještaj koji su sačinili biće upućen Fudbalskom savezu Viktorije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana