Ajhorstova, Satler i Dobran mogući nasljednici Vigemarka

Srna
Ajhorstova, Satler i Dobran mogući nasljednici Vigemarka

Sarajevo - Angelina Ajhorst, Johan Satler i Kosmin Dobran za sada su najozbiljniji kandidati koji bi mogli da zamijene dosadašnjeg šefa Misije EU u BiH Lars Gunara Vigemarka, piše “Dnevni avaz”.

Prema saznanjima “Avaza”, nakon obavljnih razgovora, ranija lista od 15 kandidata za funkciju šefa Misije EU u BiH sužena je na tri, eventualno na pet. Vigemark je od 1. marta 2015. godine na poziciji šefa Misije EU u BiH i, prema pravilima diplomatske službe EU /EEAS/, iscrpio je četvorogodišnji ambasadorski mandat, ali mu je on produžen.

Kada je riječ o kandidatima na ovu fukciju, “Avaz” napominje da je Ajhorstova, porijeklom iz Holandije, na poziciji zamjenika direktora EEAS-a za centralnu Aziju, zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku. U okviru trenutne pozicije zadužena je i za dijalog Srbije i Kosova.

Satler je ambasador Austrije u Albaniji, a tri godine vodio je Odjeljenje za Balkan pri austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova.

“Avaz” navodi da Satler ima zavidne reference, te da u prilog njegovoj kandidaturi ide i to što su iz Austrije visoki predstavnik u BiH i komandant Eufora.

Prema pisanju ovog lista, Dobran dobro poznaje ovdašnje prilike budući da je iz ovog regiona, te da je nakon napuštanja rumunske diplomatije pristupio evropskim institucijama u kojima je bio na čelu niza odjeljenja Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana