Agenta BiH nezakonito izbacili s posla

Darko Momić
Agenta BiH nezakonito izbacili s posla

BANjALUKA - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, kojim rukovodi zamjenik ministra Dževad Mahmutović, potpuno nezakonito, kršeći niz pravnih normi i na najgrublji način onemogućilo je rad i izbacilo iz kancelarije v.d. agenta BiH za zastupanje pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Moniku Mijić.

Ministarstvo je bez ikakvog obavještenja 25. marta odjavilo sa osiguranja u Poreskoj upravi Moniku Mijić i njene zamjenice Vanju Bjelica-Prutina i Belmu Skalonjić. Posebno šokantno je što su odjavljene retroaktivno od 29. februara, iako je Monika Mijić cijelo vrijeme dolazila na posao u Kancelariju agenta BiH, a sve do 20. marta ministarstvo je kontaktiralo s njom kao rukovodiocem kancelarije.

Mijićeva kaže da je za odjavu saznala 27. marta, kada je na radnom stolu zatekla odjavu osiguranja sa danom 29. februarom, a koju je ministarstvo podnijelo 25. marta.

- Ovo je posebna vrsta mobinga, jer se sve dešava u jeku pandemije virusa korona i ostavlja me bez primanja i zdravstvenog osiguranja kada mi je najpotrebnije. Poseban paradoks je što sam 16. marta u svojstvu rukovodioca Kancelarije agenta BiH pozvana u ministarstvo na hitni sastanak u vezi sa organizacijom rada zbog pandemije. Sutradan mi je šef kabineta zamjenika ministra dostavio instrukciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH tražeći da u skladu s njom organizujem rad u kancelariji, što sam i učinila. Zbog toga je posebno šokantan potez ministarstva da me retroaktivno odjave sa osiguranja - kaže Mijićeva.

Ona objašnjava da je Parlament BiH njenu zamjenicu Vanju Bjelica-Prutina 11. marta imenovao za članicu Centralne izborne komisije BiH i da je od toga dana prestala da obavlja dužnost v.d. agenta BiH, ali da je ministarstvo i Bjelica-Prutina retroaktivno odjavilo sa osiguranja od 29. februara iako je do 11. marta svakodnevno dolazila na posao. Mijićeva kaže da zamjenik ministra za ljudska prava BiH nastavlja praksu njegove stranačke koleginice iz SDA i bivše ministarke Semihe Borovac i nastavlja sa nezakonitim favorizovanjem Belme Skalonjić kao bošnjačkog agenta BiH za zastupanje pred Strazburom.

- Belma Skalonjić je rješenjem ministarstva vraćena na ranije radno mjesto pomoćnika u Kancelariji agenta BiH. To je takođe nezakonito, o čemu svjedoči i presuda Suda BiH od 11. decembra prošle godine kojom je potvrđeno da ona i Sandra Malešić ne ispunjavaju uslove za obavljanje poslova agenta i zamjenika agenta BiH - kaže Mijićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo za ljudska prava i Agencija za državnu službu duži period kontinuirano postupaju nezakonito i suprotno presudama Suda BiH uz političku podršku SDA.

Mijićeva kaže da je o svemu obavijestila Odbor za žalbe, kao i da će sa nezakonitostima upoznati Ombudsmana za ljudska prava BiH, ali i vlade Republike Srpske, FBiH i svih kantona na čijim predmetima radi i koji s njom sarađuju u izvršavanju međunarodnih obaveza BiH. Ona objašnjava i da njen radni odnos kao v.d. agenta BiH može prestati odlukom Savjeta ministara ili nakon njenog imenovanja na drugu funkciju kao u slučaju Vanje Bjelica-Prutina. Mijićeva kaže da je 26. februara istekao tromjesečni rok na koji je imenovana za v.d agenta BiH, ali da u skladu sa Zakonom o upravi BiH ona ostaje na funkciji do imenovanja novog agenta od strane Savjeta ministara.

- Agenta ili v.d. agenta BiH imenuje i razrješava Savjet ministara i on za svoj rad odgovara Savjetu ministara, a ne ministru, zamjeniku ministra ili sekretaru ministarstva - kategorična je Mijićeva.

Do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili odgovore iz kabineta zamjenika ministra za ljudska prava BiH na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Policija

Belma Skalonjić je od Monike Mijić putem i-mejla tražila da vrati ključeve službenih prostorija, prijeteći da će u suprotnom “biti prinuđena da uz asistenciju policije otvara službene prostorije”.

- Upozoravam da ne stvarate psihozu i haos među zaposlenima prijetnjama i dovođenjem policije, kao što ste to uradili 27. marta kada su po vašoj prijavi zbog “remećenja javnog reda i mira” u prostorije kancelarije došla tri policijska službenika i ustanovila da nije bilo nikakvog remećenja javnog reda i mira - odgovorila je Mijićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana