Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH: Nije zakonito objaviti podatke onih koji krše mjere zabrane

Srna
Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH: Nije zakonito objaviti podatke onih koji krše mjere zabrane

SARAJEVO - Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH smatra da nije u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, a ni drugim relevantnim zakonima proaktivno i generalno objavljivati podatke o prekršiocima mjera zabrane u vezi sa pandemijom virusa korona.

U saopštenju iz agencije se navodi da je uočeno da se na pojedinim službenim internet stranicama javnih organa, koji djeluju u vanrednoj situaciji u vezi sa pandemijom virusa korona, generalno i proaktivno objavljuju lični podaci lica koja ne postupaju u skladu sa mjerama zabrane u vezi pandemije virusa korona.

Navedeno je da te lične podatke preuzimaju i portali tako da se stvara situacija koja može dovesti do ozbiljne povrede prava na privatnost u pogledu obrade ličnih podataka tih lica.

Agencija ističe da, analizom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, objavljivanje bilo kojih ličnih podataka nije predviđeno kao mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te da predmetni zakon ne može biti osnova za takvu obradu ličnih podataka.

Osim navedenog zakona, javni organi su obavezni da primijene i druge zakone, koji mogu biti osnova za obradu ličnih podataka uz poštovanje osnovnih principa zakonite obrade ličnih podataka.

Prije svega, ističu iz Agencije, zakonska obaveza javnih organa je da informišu javnost o svom radu na profesionalan i etičan način, što nužno ne podrazumijeva iznošenje ličnih podataka, budući da se određeno stanje ili pojava mogu predočiti iznošenjem statističkih podataka.

Postupanje suprotno zakonima može imati obilježja krivičnog djela ili prekršaja.

Agencija je, na početku uvođenja posebnih mjera u vezi sa pandemijom virusa korona, pored rješenja kojim je zabranila objavu podataka o licima koja su zaražena i kojima su određene mjere izolacije, izdala i saopštenje kojim je iznijela generalan stav da nije protivzakonito objaviti minimum podataka o licima koja krše zakonom određene zabrane nadležnih organa, a posebno onih kojim se štite i spašavaju životi ljudi, s pretpostavkom da se to čini u skladu sa relevantnim zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana