Afera "Respiratori": Istražioci uzeli dokumentaciju iz kliničkih centara u Mostaru i Tuzli

GS
Afera "Respiratori": Istražioci uzeli dokumentaciju iz kliničkih centara u Mostaru i Tuzli

MOSTAR - Tim istražilaca Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas je izvršio preglede i izuzeo određenu dokumentaciju u kliničkim centrima u Mostaru i Tuzli u vezi s predmetom "Respiratori".

Istraga se provodi u vezi s provjerom javnih nabavki koje su sprovedene od trenutka proglašenja pandemije virusa korona.

Krajem maja tim je posjetio i prostorije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Istražici rade na pronalasku dokumentacije koja bi mogla pomoći u raskrinkavanju cijele afere, ali i ranijih nabavki koje su okarakterisane kao sumnjive u vezi s Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ).

Stotinu respiratora uvezeno je iz Kine posredstvom poljoprivredne firme "Srebrena malina" iz Srebrenice u vlasništvu Hodžića, a koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća. Vještačenjem koje je naložilo Tužilaštvo BiH utvrđeno je da respiratori nisu za upotrebu na intezivnoj njezi.

Kao osumnjičeni su u ovom slučaju uhapšeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FCUS) Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić, koji su pušteni na slobodu uz mjere zabrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana