Advokatska komora RS: Donijeti nove uredbe ili zakone i utvrditi poreske olakšice

Srna
Advokatska komora RS: Donijeti nove uredbe ili zakone i utvrditi poreske olakšice

BANjALUKA - Advokatska komora Republike Srpske, imajući u vidu novonastalu situaciju u vezi sa vurusom korona, podnijela je inicijativu Narodnoj skupštini, Vladi, Ministarstvu pravde i predsjedniku Republike Srpske za donošenje uredbe sa zakonskom snagom ili zakona o privremenim mjerama u vezi sa sudskim, upravnim i drugim javnopravnim pitanjima za sprečavanje širenja ove prelazne bolesti.

- Inicijativom bi se omogućilo zadržavanje toka procesnih rokova u postupcima, kao i zadržavanje toka svih materijalnih prekluzivnih rokova za ostvarivanje prava stranaka - saopšteno je iz Komore.

U saopštenju se pojašnjava da se zbog ovih, ali i drugih mjera koje je preduzela država, kao što je ograničenje pristupa sudovima i javnoj upravi, zatvaranje prodavnica, te uslužnog sektora, pojedincima onemogućava učinkovito ostvarivanje i izvršavanje njihovih prava.

- Nije moguće pravovremeno djelovanje i djelovanje državnih organa, pa bi trebalo donijeti zakon ili uredbu kojim se produžavaju materijalni rokovi, koji su prekluzivni, odnosno da prestaju teći - navodi se u saopštenju.

Advokatska komora Republike Srpske navodi da je podnijeta i inicijativa za donošenje uredbe kojom bi se utvrdile poreske olakšice za poreske obveznike, preduzetnike i privredna društva, koja u vrijeme važenja vanredne situacije imaju smanjen obim poslovanja ili uopšte ne rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana