Advokati u Banjaluci “napustili” sudnice

nezavisne.com
Advokati u Banjaluci “napustili” sudnice
Advokati u Banjaluci “napustili” sudnice

Banjaluka - Zbog negativnih posljedica fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko Distriktu BiH, advokati iz RS su danas od 12 časova protestovali ispred Osnovnog suda u Banjaluci, te obustavili svoj rad na pola sata.

Protest je organizovan u organizaciji Advokatske komore RS, a advokati iz RS su na ovaj način pružili podršku kolegama u Brčko Distriktu. Branislav A. Rakić, predsjednik Advokatske komore RS, rekao je da je izmjenama i dopunama zakona o fiskalnim kasama Brčko Distrikta uvedena fiskalizacija advokata u Brčkom.

On kaže da u evropskim zemljama nema fiskalizacije iz razloga što advokati pružaju pravnu pomoć fizičkim i pravnim licima, a shodno tome su dužni da čuvaju i poslovnu tajnu koju dobiju od svojih klijenata te dokumenata i svega što pribave od svojih klijenata, čime bi poreska uprava imala uvid u advokatske spise i to bi onda bilo ugroženo.

“Ovom izmjenom i dopunom zakona u Brčkom omogućeno je poreskoj da prati novčane tokove kroz fiskalnu kasu i to ne predstavlja problem sam po sebi, ali je problem u tome što oni imaju pravo da vrše uvode u spise što dosad nije bilo omogućeno”, kaze Rakić.

On ističe da čak nijedna zemlja u svijetu nema takve mogućnosti.

Rakić je takođe dodao da ukoliko bi došlo do nepravilnosti sa radom fiskalne kase, time bi poreska mogla donijeti rješenje o privremenoj zabrani rada advokatskoj kancelariji što je suprotno zakonu, jer je samo Advokatska komora RS ovlaštena da izrekne mjeru privremene zabrane rada djelatnosti, odnosno brisanja iz imenika advokata.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana