Aćić: Uskoro izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske

ATV
Aćić: Uskoro izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske

Vijeće naroda Republike Srpske će biti sastavljeno za dvije sedmice, najavljuju iz Narodne skupštine Republike Srpske. Parlament je obavezan da u roku od mjesec dana nakon zvaničnog objavljivanja rezultata izbora sazove i drugo zakonodavno tijelo u Republici Srpskoj, Vijeće naroda. Konstituisanje se očekuje na skupštinskoj sjednici 5. decembra, a sastanci u svrhu formiranja Vijeća počinju već sutra.

"Mi ćemo u toku ove sedmice, najvjerovatnije u četvrtak i petak, u posebno odvojenim danima pozvati elektore, odnosno predstavnike ostalih i Hrvata u jedinicama lokalne samouprave da izaberu četiri nedostajuća delegata. U petak planiramo da pozovemo sve predstavnike bošnjačkog naroda, odbornike, da bi oni izabrali nedostajuća četiri," rekao je Marko Aćić, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske.

Delegate za Vijeće naroda predlažu klubovi od minimalno osam Bošnjaka, osam Hrvata i četiri pripadnika ostalih. Pošto je Bošnjaka i Hrvata u sadašnjem sazivu Narodne skupštine po četvoro, a pripadnika ostalih nema, svi oni se namiruju iz reda lokalnih skupština. Iako je procedura komplikovana, očekujem da ćemo sve završiti u kratkom roku, poručuje poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Denis Šulić.

"Mi ćemo sigurno preko stranačkih organa razgovarati o imenima, ne bih sada želio da licitiram o bilo kojem imenu koje ćemo mi ispred naše političke opcije podržati, ali siguran sam da će to biti kvalitetni ljudi i nadam se da će Vijeće naroda u ovom sazivu biti dosta operativnije," kaže Šulić.

Izbor srpskih delegata za Vijeće naroda je nešto jednostavniji. Njih će izabrati 75 poslanika srpske nacionalnosti u Narodnoj skupštini. U vladajućoj koaliciji, proporcionalno skupštinskoj većini, očekuju da bi mogli imati šest delegata u srpskom klubu. Na listama za Vijeće naroda mogli bi se naći i kandidati koji nisu uspjeli da dobiju mandat u Narodnoj skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana