Za zločin izrekli kaznu nižu od minimuma

Željka Domazet
Za zločin izrekli kaznu nižu od minimuma

Sarajevo - Sudsko vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavala Džemila Begović, prvostepenom presudom odlučilo je juče da po komandnoj odgovornosti Mensuru Đakiću izrekne kaznu od dvije godine zatvora za ubistvo tri ranjenika srpske nacionalnosti u Bukviku na području Brčkog, dok je Begzada Kajtazija oslobodilo bilo kakve odgovornosti za ubistvo Milke i Radojke Brestovački.

Obrazlažući odluku, Begovićeva je kazala da je primijenjen Krivični zakon SFRJ, ali da je u ovom slučaju izrečena visina kazne “ispod zakonom propisanog minimuma”.

- Đakić je kriv jer za vrijeme oružanih sukoba Vojske Republike Srpske i HVO-a kao komandant prvog bataljona 108. Brigade HVO-a u septembru 1992. godine u akciji u Bukviku, suprotno pravilima ratovanja, nije spriječio da  pripadnici jedinice kojom je komandovao ubiju ranjenika u bolnici u Bukviku. Uz znanje i svijest je propustio da preduzme mjere koje se odnose na civilno stanovništvo i sud ga osuđuje na dvije godine zatvora - rekla je Begovićeva.

Begovićeva je navela da je Đakić komandovao vojnom akcijom u Bukviku i da su svjedoci potvrdili da se u tom mjestu nalazila kuća u kojoj su ranjene tri osobe koje kod sebe nisu imale oružje, kao i da je svjedok Šefket Lubinović potvrdio da su oni ubijeni. Navela je i da je i doktor Milan Purić iz ratne bolnice svojevremeno pitao Begovića šta je uradio sa ranjenim zarobljenicima, na šta mu je ovaj odgovorio da su ubijena “tri psa, iako nije bilo sportski”.

Konstatovala je takođe da je sve urađeno “naočigled komandanta”, da je počinjen ratni zločin, ali da su  dvije godine zatvora “srazmjerne” težini krivičnog djela koje je počinjeno. Obrazlažući oslobađajuću presudu Kajtaziju, kazala je da su ubijene dvije žene, ali da svjedoci nisu potvrdili da je te žene ubio on.

- Mirsad Mujić, koji je u iskazu naveo da je vidio kako je Kajtazi ubio te dvije žene, preminuo je - rekla je Begovićeva.

Đakić je nakon izlaska iz sudskog kompleksa samo kratko rekao: “Čime da budem zadovoljan” i uputio nas na svog advokata, dok Kajtazi nije bio raspoložen za bilo kakve komentare, zadovoljno odšetavši iz sudskog kompleksa.

Doktor Milan Purić rekao je za “Glas Srpske” da je to sramno niska i ponižavajuća presuda.

- Pet sela s oko 2.000 stanovnika je iseljeno ili pobijeno. Sve je uništeno, a 60 ljudi u Bukviku je ubijeno. Ovo je zaista sramno i bijedno i, što naš narod kaže, na ovome se ne može završiti. Ovakve presude ne doprinose uspostavljanju mira, a nema govora o nekom povjerenju i suživotu - rekao je Purić.

On je dodao da je krivica dokazana, a presuda minorna.

- To je ponižavajuće. Očigledna je minimalizacija srpskih žrtava. Bojim se da je Sud BiH, imajući u vidu i ovaj i druge predmete, u funkciji prekrajanja i falsifikovanja istorije - rekao je Purić.

Pljačka trafike

Predstavnik mjesne zajednice Bukvik Slobodan Mijatović smatra da je odluka Suda BiH sramna.

- Srbe presuđuju po jednom zakonu na deset i više godina, pa čak i na doživotne kazne, a Bošnjake po drugom, što jasno govori da kriterijumi nisu isti. Da su Đakić i Kajtazi opljačkali trafiku, dobili bi veću kaznu - rekao je Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana