Ustikolina: Federalna policija drsko upala na parastos i privela nekoliko osoba

R.Đ., Srna
Ustikolina: Federalna policija drsko upala na parastos i privela nekoliko osoba

Fiča - Prilikom obilježavanja 21.godišnjice stradanja 43 srpskih civila zvjerski ubijenih 23.aprila 1992.godine u selu Jabuka kod Foče dok se služio pomen parastos u portu hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Jabuci na neprimjeren način upali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Policijske uprave Ustikolina – kazao je Milan Nikolić, predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Foča.

Prema njegovim riječima pokušao je da razgovara sa uniformisanim licem koje je držalo pendrek u ruci, a drugi za pasom i koji je na drzak i necilizivan način daleko od profesionalnog tražio lica koja su navodno prijavili stanovnici Ustikoline. Predstavio se čini mi se kao zamjenik komandira, ali od vike nisam čuo njegovo ime i prezime.

-  Pokušao sam da mu objasnim da se može razgovarati i da nema nikakvih problema da obavi razgovor sa tim mladićima,ali dok se završi parastos.On je nastavio povišenim tonom da vodi monolog i da izigrava silu dok su ga  kolege čekale sa džipom policije, kaže Nikolić.

On dodaje da su na taj način povrijeđena vjerska i građanska osjećanja pripadnika srpskog naroda, porodica nastradalih, preživjelih mještana Jabuke i ostalih građana koji su prisustvovali parastosu i obilježavanju sjećanja na stradale Jabučane.

- Na naše insistiranje oni su se povukli nekih stotinjak metara niže i sačekali da se završi parastos kada su desetak mladić iz Srpskog narodnog pokreta 1389. Drsko i uz demonstraciju verbalne sile pozvali na razgovor u Policijsku upravu Ustikolina. Svi mi koji smo bili u Jabuci saglasili smo se da ćemo krenuti sa njima, kaže Nikolić.

U policijskoj upravi su se zadržali nekih pola sata i kada su izišli kazali su nam da su ih fotografisali, popisali imena i prijetili kaznama kaže Nikolić i dodaje da je ovaj čin policija bez obzira na obavezu i ako je bilo eventualnih problema koje su morali da riješe trebalo da uradi na drugačiji način.

Policija u Ustikolini navodi da je njih obavijestila grupa građana da su ih vrijeđali na nacionalnoj osnovi i da su imali majice sa dvoglavim orlom. Tvrde da su i pokazivali tri prsta i provocirali lokalno stanovništvo.

Jedan od očevidaca koji zbog bezbjednosti htio da ostane anoniman kazao je da je čuo od jednog policajca kako je u Goražde u sjedište Mupa BPK neko prijavio da se na Jabuci kod crkve puca i da je gore vašar kojim se navodno provocira bošnjačko stanovništvo.

Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Foča najoštrije osuđuje ovakav vandalizam policije MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona i poziva nadležne da sankcionišu odgovorne zbog skrnavljenja vjerskog obreda i ugrožavanja slobode kretanja srpskog naroda na teritoriji F BiH koja je pod njihovom kontrolom.

U selu Jabuka u napadu pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u zoru tog 23.jula od 43 zvjerski mučenih i ubijenih Srba najmlađa žrtva je bio trinaestgodišnji Novo Elez,a najstarija je bila slijepa starica od devedeset godina.

Za ovaj zločin i pored brojnih saslušanja svjedoka i dokaza koji postoje u haranju u 11 sela oko Jabuke nad srpskim življem koja su do temelja uništena niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana