Turbulencije u SDS-u (ni)su završene

nezavisne.com
Turbulencije u SDS-u (ni)su završene

Banjaluka, Istočno Sarajevo - Glavni odbor SDS-a pokazao je da stoji iza dosljedne i principijelne politike na platformi na kojoj su građani glasali na proteklim izborima.

“Ni u jednom slučaju stranka nije spremna da prevari svoje članstvo i sve druge koji nam dali povjerenje tako što će se baviti političkom trgovinom. Zahvalan sam Glavnom odboru na takvom razmišljanju i vrijednostima koje očigledno dijelimo”, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, juče za “Nezavisne”.

SDS ostaje opoziciona politička stranka, a svi koji su za saradnju s novom vlasti u RS isključeni su iz stranke, zaključeno je na sjednici Glavnog odbora, koja je u subotu održana u Istočnom Sarajevu.

Na sjednici su iz stranke, među ostalima, isključeni Obren Petrović, Uroš Vojinović i Kostadin Vasić.

Govedarica je, nakon sjednice, u subotu rekao da je iskorištena statutarna odredba da bude raspušten dobojski odbor, odnosno odredba da niži organ ne može donositi odluke o bilo kakvoj vrsti koalicione saradnje sa ostalim političkim organizacijama.

“Prema tome, narodni poslanici iz Doboja iz SDS-a koji su se, između ostalog, zvanično izjasnili na osnovu dopisa kojim sam se obratio Nebojši Mariću i Danijelu Jošiću da se izjasne kom klubu pripadaju i da li pripadaju klubu SDS-a ili SNSD-a, kako je to najavio portparol SNSD-a, oni su juče u obraćanju javnosti na konferenciji za štampu saopštili da će biti nezavisni poslanici i danas je Glavni odbor stranke isključio iz članstva i Marića i Jošića”, rekao je Govedarica u subotu.

Isključeni članovi juče nam se nisu javljali na telefon, a jedan iz suprotnog tabora stranke nezvanično nam je rekao da glasanje GO nije validno, jer u njemu nisu učestvovali najveći odbori.

“Oni su tamo dobili podršku manjih odbora, i to ni na koji način ne odražava stvarno stanje u stranci”, rekao je ovaj izvor.

Nemanja Vasić, potpredsjednik SDS-a, juče nam je rekao da je priča o podjelama završena, da je odstranjeno “žarište koje je pravilo probleme” i da se sad samo može očekivati “uobičajena nervoza” koja prati unutarstanačke izbore u bilo kojoj stranci, a koji su najavljeni u narednom bliskom periodu.

Na konstataciju da glasanje u Glavnom odboru ne predstavlja “pravo stanje u stranci”, Vasić kaže da ti koji to tvrde imaju probleme s matematikom.

“Tamo su bila samo dva protiv, a jedan uzdržan. Ako to nije pravo stanje, nego da je važnije šta misle ona dva koji su protiv, onda su valjda u pravu”, kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana