Trube zovu birače pod šatore

Vedrana Kulaga
Trube zovu birače pod šatore

Banjaluka - Najveće političke partije u Republici Srpskoj su spremne za novu predizbornu trku, koja zvanično počinje sutra, a prve poruke biračima uputiće iz Banjaluke, Laktaša, Doboja i Gradiške.

U strankama ističu da su posložili sve kockice i zaduženja pred početak kampanje, a uobičajen predizborni folklor, koji podrazumijeva skupove u dvoranama i pod šatorima, ručkove i večere, muzičare i zabavljače neće izostati ni ovaj put.

Partije će početak izborne kampanje, kao i ranijih godina, mahom ozvaničiti lijepljenjem prvih plakata u isto vrijeme širom Republike Srpske, a tada će i početi sa podjelom promotivnog materijala.

U SNSD-u kažu da su potpuno spremni za izbore na kojima će, tvrde, ostvariti apsolutnu pobjedu.

- Kampanju otvaramo velikom konvencijom u Banjaluci, a naš cilj je uvjerljiva pobjeda kao i u ranijem izbornom ciklusu - istakli su u toj stranci.

Prva tribina, odnosno konvencija DNS-a biće održana u subotu. U toj stranci kažu da su radili ozbiljno proteklih mjeseci i da će u kampanji biti više od 50 velikih skupova, kojima će prisustvovati vrh DNS-a.

- Širom Srpske u petak će biti postavljeni naši štandovi, izborni materijal, a u subotu je veliki predizborni skup u Banjaluci, u dvorani “Borik”, gdje očekujemo 5.000 članova i građana - rekao je šef Izbornog štaba DNS-a Dragomir Jovičić.

Za kampanju su spremni i socijalisti, a za razliku od svojih koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a, za start su izabrali Doboj.

- Imamo razloga da vjerujemo u izuzetan rezultat - kazao je predsjednik Izvršnog odbora SP-a Slobodan Protić.

Početak spremno dočekuju i u Ujedinjenoj Srpskoj, na čijem je čelu Nenad Stevandić, a iz vrha te partije kažu da kampanja, što se njih tiče, može da počne odmah.

- U kampanju krećemo u petak uveče sa trga u Gradišci, uz trubače, pobjednike Guče - rekao je lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Šef izbornog štaba SDS-a Milan Miličević izjavio je da je sve spremno za predizbornu kampanju, te utvrđen redoslijed izbornih tribina.

- Prve plakate ćemo lijepiti u isto vrijeme u gradovima i opštinama širom Srpske, a prva tribina biće održana u Laktašima - kazao je Miličević.

Kampanju spremno čekaju i u PDP-u, koji će, kao i njihove kolege iz SDS-a, plakate lijepiti u petak u isto vrijeme širom RS.

- Naša prva tribina biće u Banjaluci, u organizaciji banjalučkog odbora, poslije koje idemo u Laktaše sa ostalim članicama Saveza za promjene - istakao je šef PDP-ovog izbornog štaba Slaviša Marković. 

Prva samostalna tribina NDP-a biće održana u ponedjeljak u Banjaluci, a prije toga će u petak biti rame uz rame sa ostalim kolegama iz opozicionog Saveza za promjene na skupu u Laktašima.

Političke partije u RS i BiH u izbornoj kampanji potroše milione KM, a najveći dio odlazi za medijsko predstavljanje partija i kandidata, predizborne skupove i propagandni materijal. Opšti izbori u BiH zakazani su za 7. oktobar, a zeleno svjetlo za učešće dobilo je više od 7.000 kandidata.

Uputstva

Centralna izborna komisija BiH izradila je Praktikum za finansiranje izborne kampanje i političkih stranaka koji sadrži jasna i precizna uputstva o finansiranju stranaka i kampanje. Osim toga, u tom dokumentu su navedene i odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka, relevantne odredbe Izbornog zakona BiH i podzakonskih akata.

Koga biraju glasači u RS u oktobru

* srpskog člana Predsjedništva BiH

* predsjednika i dva potpredsjednika RS

* poslanike u Narodnoj skupštini RS

* poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana