Tri stranke pucaju po šavovima

nezavisne.com
Tri stranke pucaju po šavovima

BANjALUKA - Rasipanje članstva SDS-a i NDP-a te podjele u DNS-u vode te tri doskoro jake stranke u raspad, odnosno pucanje po šavovima i slabljenje na političkoj sceni Republike Srpske, smatraju analitičari.

Ovakav razvoj situacije, u kombinaciji s prelijetanjem iz jedne u drugu struju, pojedini analitičari nazivaju političkim kuplerajem, što će, kako ocjenjuju, i te kako uticati na smanjivanje izlaznosti u predstojećim izbornim ciklusima.

“Zapravo smo tek poslije izbora vidjeli da se dešavaju dva velika potresa, i to prije svega u SDS-u, a zatim i u DNS-u. Kruna iznenađenja je potres u NDP-u. Svi ti potresi imaju jedno izvorište, a odnosi se na približavanje odnosno privijanje prije svega SNSD-u”, kaže Tanja Topić, politička analitičarka.

GUBITAK: Po njenim riječima, to što se desilo je, kada su u pitanju SDS i NDP, potpuna novina, za razliku od DNS-a, koji je godinama bio uz SNSD. Na kraju su na najvećem gubitku građani, odnosno birači.

“Dosad se građanima spočitavalo kada ne izlaze na izbore i ne glasaju, jer time gube mogućnost da kritikuju. Sada su pojedine političke partije i političari izigrali i obmanuli građane. Dobili su njihove glasove na drugim principima, idejama i uvjerenjima, a preko noći su promijenili tabor, te udarili veliki šamar tim glasačima koji su im dali povjerenje. Logična je reakcija građana da kažu - svi su isti”, ocjenjuje Topićeva. Ona spada u analitičare koji smatraju da se ove tri stranke raspadaju odnosno cijepaju.

“Sasvim je sigurno da one više neće postojati u kapacitetu kakav su imale dosad. Jedan dio će vjerovatno ući u druge političke partije. Imaćete neku vrstu potpunog, grubo ću se izraziti, političkog kupleraja”, navela je Topićeva.

RASULO: Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, smatra da niko, pa čak ni oni koji su aktivno radili na scenariju rasula u tri stranke, nije mogao predvidjeti ovako brzo potonuće odnosno unutrašnje razvaljivanje u tim partijama. Iznenađenje ne krije.

Vuković ocjenjuje da je DNS “nezasluženo na političkoj sceni dugo opstajao i bio pribježište za različite preletače, koji su tu partiju identifikovali kao prečicu do ostvarivanja nekih interesa”, dok je sada, kako kaže, pitanje šta će od te stranke opstati.

Smatra da NDP nestaje s političke scene, te podsjeća da im je dvoje mladih banjalučkih odbornika već okrenulo leđa, dok je SDS donekle enigma, jer već dugo ima krizu identiteta.

“Nijedan glas SDS ili NDP nisu dobili da trguju s vladajućom partijom. Pitanje je sada kako da birači opozicionih partija bilo kome vjeruju”, istakao je Vuković.

On ocjenjuje da bi se sve ovo vrlo loše moglo odraziti na izlaznost na narednim izborima, ali i dodaje da je RS i njenoj demokratiji bitno da ima kvalitetnu opoziciju.

BORBA: Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose Banjaluka, smatra da imamo političke organizacije bez jasne vizije, pa se sve svodi na puku borbu za vlast.

“Kada postojeća situacija ne može da obezbijedi stabilnost takvih političkih organizacija, one pucaju i raspadaju se po interesnim osnovama odnosno šavovima. Kod nas je trenutno najviše interesa za vlast, jer ona omogućava društvene privilegije i korist”, rekao je Šolaja za “Nezavisne”.

Podsjetimo, Vukota Govedarica, lider SDS-a, iz stranke je izbacio više visokopozicioniranih članova nakon što su pružili ruku SNSD-u.

Zbog približavanja toj vladajućoj stranci, vlada nezadovoljstvo i u dobrom dijelu NDP-a, čiji se lider Dragan Čavić nedavno sastao s rukovodstvom SNSD-a te je dogovoreno da NDP postaje dio vladajuće koalicije u RS.

Na trećoj strani, u DNS-u Marka Pavića su podijeljena mišljenja o pravcu djelovanja nakon parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana