Tri ministarstva u BiH dobila revizorsko mišljenje s rezervom

ATV
Tri ministarstva u BiH dobila revizorsko mišljenje s rezervom

Sarajevo - Zapošljavanje mimo procedura, loše planiranje putnih troškova, i propusti u javnim nabavkama koštali su četiri institucije sa nivoa Bosne i Hercegovine revizorskog mišljenja s rezervom.

Ministarstva inostranih poslova, odbrane i civilnih poslova BiH, kao i Institut za akreditovanje, dobili su preporuke revizora koji su, po ko zna koji put, ukazali na iste nedostatke. Resor Igora Crnatka na Ugovor o djelu prošle godine zapošljavao je ljude koji poslove u Ministarstvu praktično rade za stalno. Tako je potrošeno dvostruko više od predviđenih 50 hiljada maraka. Crnadak za ATV poručuje da je van zemlje. U SNSD-u kažu da to nije nikakvo iznenađenje.

“ Mislim da je to bilo potpuno vidljivo i očekivano, s obzirom da smo ukazivali upravo na činjenicu na te institucije, institucije bezbjednosnog karaktera, Ministarstva odbrane i Ministarstva inostranih poslova, da tu postoji upravo politički i stranački odnos u zapošljavanju stranačkih ljudi”, rekao je Staša Košarac, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Ministarstvo inostranih poslova nije štedilo ni na putnim troškovima. Iako su u službeni put bila uključena i po dva obroka, isplaćivane su pune dnevnice. Avionske karte kupovane su nekoliko dana pred odlazak u inostranstvo, uprkos tome što su službena putovanja bila planirana mjesečnim aktivnostima. Crnatkov stranački šef, Branislav Borenović, poručuje da je najvažnije da zakoni nisu kršeni.

“Najvažnije je da budžet nije probijen, da je sve urađeno u skladu sa budžetskim okvirom, da su poštovani zakoni, i da određene preporuke treba u svakom slučaju uvažiti. To je nešto što se ponavlja iz godine u godinu i što jednostavno treba u potpunosti ispraviti, pogotovo kad se radi o velikim ministarstvima”, izjavio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Nije se proslavilo ni Ministarstvo odbrane, na koje otpada trećina budžeta institucija BiH. Više od 300 miliona maraka potrošili su prošle godine. Od toga, 241 milion otišao je na plate i naknade zaposlenima. Mišljenje s rezervom zaradili su zbog toga što nepokretna perspektivna vojna imovina nije uknjižena ni evidentirana. Ministarstvo odbrane, tradicionalno, ima problem s javnim nabavkama, koje predugo traju, a pojedini ugovori su izuzetno nepovoljni. Predsjednica Vlade Srpske, Željka Cvijanović, kaže da, umjesto da smanjuju troškove, vlasti na bh. nivou ih konstantno povećavaju.

“Oni su prosto ušli u ovu izbornu godinu na način da su odjednom otvorili još hiljadu mjesta na način da se popunjavaju ljudi po različitim ministarstvima, ali ovde je još veći problem predstavlja upravo taj odnos koji je neodgovarajući, a to je odnos prema trošenju javnog novca”, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Ministarstvo civilnih poslova obavljalo je interne premještaje službenika na probnom radu, bez ocjene rezultata i saglasnosti Savjeta ministara. Ni u tom resoru javne nabavke prošle godine nisu bile potpuno usklađene s propisima. Slično kao Ministarstvo inostranih poslova, ni iz druga dva resora nije stigao nikakav odgovor. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana