Telekomi prikupljaju RTV taksu do 30. juna

Ž. D.
Telekomi prikupljaju RTV taksu do 30. juna

Sarajevo - Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je juče izmjene Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH kojim je predviđeno da naplata RTV takse putem telekom operatera bude produžena do 30. juna.

Delegati su vodili dugu i žustru raspravu o funkcionisanju Javnog RTV sistema BiH, a često su ulazili i u ocjenu uređivačke politike koja nije u njihovoj nadležnosti.

Šef Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD) kazao je da dijagnozu imamo, ali da je ključno šta je lijek.

- Biće sve gore i gore, ali ovo je slika i prilika BiH - rekao je Nović i predložio da Dom naroda zaduži Savjet ministara da u roku od 60 dana ponudi kompletne izmjene Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić (SDS) je rekao da javni servisi treba da budu finansirani iz budžeta, ali i da je potrebna reforma i racionalizacija cijelog sistema.

- Ako nekim slučajem i prestane finansiranje, RTV sistem neće stati sa emitovanjem programa zahvaljujući zavisnosti od određenih političkih opcija - rekao je Tadić.

Generalni direktor RTRS-a Draško Milinović rekao je da se javni servisi godinama nalaze u teškoj finansijskoj situaciji prvenstveno zbog neefikasnog modela naplate RTV takse.

- Odbor sistema tri javna servisa je kao posljednji prijedlog novog modela naplate predložio formiranje fondova na nivou RS i FBiH, a vlade bi usaglašavale način na koji bi se ti fondovi punili - kazao je Milinović.

Izjašnjavanje o davanju saglasnosti za ratifikovanje izmjena sporazuma između BiH i Albanije o uzajamnim putovanjima državljana dvije zemlje je odgođeno zbog primjedbi svih srpskih delegata. Delegat srpskog naroda Nebojša Radmanović (SNSD) je naglasio da BiH i Albanija nisu susjedne države i da su neprihvatljivi i stavovi najviših zvaničnika Albanije u vezi sa samoproglašenim Kosovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana