Stejt Department ukazuje na podatke Međureligijskog vijeća

Srna
Stejt Department ukazuje na podatke Međureligijskog vijeća
Stejt Department ukazuje na podatke Međureligijskog vijeća

Vašington - U najnovijem izvještaju Stejt departmenta o vjerskim slobodama za prošlu godinu ukazuje se na podatke Međureligijskog vijeća da je u BiH od novembra 2016. do decembra 2017. godine zabilježeno 11 napada na vjerske objekte, sveštenstvo i vjernike.

Prema navodima u izvještaju, u fizičkim i verbalnim napadima mete su bili predstavnici i objekti svih vjerskih zajednica, a odnose se na jedan napad na rimokatoličku zajednicu, sedam na islamsku i tri na srpskopravoslavnu.

Od 2010, kako je navedeno, registrovano je 209 napada, u kojima su identifikovana 73 počinioca, dok ih je 23 trenutno na suđenju.

U izvještaju Stejt departmenta naglašava se da Ambasada SAD u BiH nastavlja da podržava Međureligijsko vijeće programima s ciljem prevladavanja etničkih i vjerskih podjela u društvu.

Stejt department ukazuje i na to da najveće bošnjačke stranke usaglašavaju svoje sa stavovima Islamske zajednice, najveće hrvatske sa stavovima Katoličke crkve, a najveće srpske sa stavovima Srpske pravoslavne crkve.

"U sklopu programa američke Vlade sa Međureligijskim vijećem za promociju mira pomirenja, tolerancije i suživota među različitim vjerskim i etničkim zajednicama službenici Ambasade redovno prisustvuju proslavama raznih praznika uz Islamsku zajednicu te Katoličku i Srpsku pravoslavnu crkvu", napominje se u izvještaju.

U izvještaju se dodaje da na tim proslavama zvaničnici ukazuju na važnost međuvjerskog dijaloga i poštovanja vjerskih raznolikosti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana