Srpska protiv ulaska BiH u vojne saveze

Darko Momić
Srpska protiv ulaska BiH u vojne saveze

Banjaluka - Republika Srpska ne podržava ulazak BiH u bilo koje vojne saveze sve do konačnog određenja Republike Srbije, kao potpisnice i garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma i Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, o njenom odnosu prema integracijama u vojne saveze.

Ovo je jedan od 15 zaključaka usvojenih na sastanku koji je u petak održan u sjedištu Vlade Republike Srpske u Banjaluci na inicijativu predsjednice RS Željke Cvijanović.

Predsjednica RS precizirala je da je sastanak sazvan radi nedavnog aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP) i pozicije Republike Srpske.

- Svi mi koji djelujemo u institucijama RS, kao i oni koji u ime Srpske djeluju na nivou BiH obavezni su da se ponašaju u skladu sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 18. oktobra prošle godine - poručila je predsjednica Srpske.

Ona je dodala da je sastanak sazvan zato što aktiviranje MAP-a podrazumijeva da bi predstavnici RS u zajedničkim institucijama morali da krše Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

- Na sastanku je jednoglasno usvojeno 15 zaključaka, među kojima je i da aktivacija Akcionog plana za članstvo BiH u NATO i aktivnosti koje se sprovode na tom planu nisu prihvatljive za Republiku Srpsku - rekla je Cvijanovićeva, izražavajući zadovoljstvo time što je na sastanku postignuto jedinstvo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su brutalnim pritiscima političari u Srpskoj natjerani da prihvate odustajanje od Vojske Republike Srpske i formiranje Oružanih snaga BiH.

- Mi ćemo ispitati mogućnost izlaska iz sporazuma koji je predvidio formiranje Oružanih snaga BiH. Ne podržavam formiranje kosovske vojske, jer je time promijenjena i narušena regionalna stabilnost i odnos oružanih snaga koji su posebno apostrofirani Aneksom 1.B. Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo govorim kao srpski član Predsjedništva BiH, ali ću tražiti od ostala dva člana Predsjedništva da osude formiranje vojske Kosova, jer se time narušava regionalna stabilnost, a ako to ne prihvate, onda će to značiti da se ne pridržavaju Aneksa 1.B. Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle da ne podržavaju Dejtonski mirovni sporazum - rekao je Dodik.

On je istakao da strani intervencionizam koji je sprovođen u posljednje dvije decenije u BiH nije donio ništa dobro, već je od BiH napravio monstruma koji ne može da funkcioniše bez dodatne intervencije međunarodnog faktora koji mora da se odbaci.

- Napad na Srbe na sjeveru Kosova je napad na sve Srbe i to će nama biti znak da odsudno branimo stečena prava i svoj ustavni poredak onako kako je to predviđeno međunarodnim ugovorom - rekao je Dodik.

On je istakao da je u interesu i Srba i Hrvata i Bošnjaka da BiH ostane vojno neutralna, jer bi u mogućem sukobu na globalnom nivou za sve u BiH to bilo najbolje.

Sastanku koji je sazvala Željka Cvijanović, osim Milorada Dodika, prisustvovali su i vršilac dužnosti predsjednice Vlade RS i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar pravde Srpske Anton Kasipović. Pored njih, na sastanku je bio i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović i predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović, kao i lideri DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, NDP-a Dragan Čavić, kao i Nedeljko Glamočak iz SDS-a i Perica Bundalo iz PDP-a, zatim direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predsjednik BORS-a Milomir Savčić i predstavnici svih ostalih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Iako su bili pozvani, sastanku nisu prisustvovali ministri u Savjetu ministara BiH iz Republike Srpske Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak.

Pojedini zaključci

- Sve do prestanka mandata OHR-a i EUFOR-a ne postoje uslovi za konačno određenje BiH u vezi sa vojnim integracionim procesima koji su namijenjeni isključivo suverenim državama

- Neophodno je da se svi članovi Komisije za izradu “Godišnjeg nacionalnog programa o saradnji BiH i NATO za period 2018-2019” iz Republike Srpske, odmah povuku iz članstva

- Zahtijeva se od ministara u Savjetu ministara BiH iz RS da ne učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka vezanih za pristupanje BiH NATO-u

- Neophodno je pristupiti izmjenama krivičnog zakonodavstva RS na način da se nepridržavanje stavova i odluka Narodne skupštine RS u vezi sa pitanjima koja zadiru u ustavnu poziciju, status, nadležnosti, te vitalne i strateške interese RS od strane izabranih-imenovanih lica iz RS u institucijama BiH okvalifikuje kao krivično djelo

- Odbacuje se mogućnost da se u svrhu sprovođenja bilo kakvih reformi vrši prenos imovine RS na nivo BiH

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana