Soroš revolucijama ruši vlade RS i Srbije

Goran Maunaga
Soroš revolucijama ruši vlade RS i Srbije

Banjaluka - Američki milijarder Džordž Soroš, prema tajnom planu za 2016. godinu, čiji su se detalji pojavili u javnosti, stajaće iza pokušaja obojene revolucije u RS i Srbiji, čiji je cilj zbacivanje njihovih vlada.

Soroš, kako prenose američki mediji, kreirao je plan sa deset tačaka na kojima će koncentrisati sredstva i napore svojih nevladinih organizacija povezanih sa obavještajnim agencijama, a na njemu su se našle vlasti Srbije i RS.

- Predsjednik RS Milorad Dodik prijeti da će proglasiti nezavisnost. Dodik ima podršku Srbije i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Soroš je odlučio da ukloni sve prepreke i da zbaci vlade Srbije i RS i na taj način dovede na vlast kompatibilne i antiruske snage u obje republike - navode američki mediji i dodaju da Soroš uvijek uspijeva da ostvari maksimalni profit od haotične situacije koje izazivaju on i njegovi saradnici.

Šef Predstavništva RS u Vašingtonu Obrad Kesić kaže za "Glas Srpske" da nema informacije iz prve ruke o vjerodostojnosti tog plana, ali napominje da je Soroš bio jedan od glavnih finansijera svih obojenih revolucija i da je svojevremeno podržao i opoziciju u Srbiji.

- Bio sam tada deo te opozicije. To Soroševo otvoreno društvo direktno je sarađivalo s nama, usmeravajući nam direktno sredstva. Njegova fondacija se u međuvremeno promenila, ali je ostala vrlo aktivna. Mi svaki dan osećamo pokušaje stvaranja nestabilnosti u RS i to jeste najveći izazov u 2016. godini - kaže Kesić.

On naglašava da je Soroš direktno učestvovao u finansiranju nezavisnosti Kosova i da je njegova fondacija bila aktivna za vrijeme ratova u BiH i Hrvatskoj.

- Sorošova fondacija u tom poslu je bila aktivna u saradnji s drugim fondacijama i uz direktnu saradnju s američkom administracijom iz tog vremena - kaže Kesić.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže da je i taj plan dokaz da geopolitička ukrštenica na Balkanu još nije završena.

- Mi, tradicionalno, na toj ukrštenici ne stojimo dobro. Zato smo ranije ostajali bez velikog broja stanovnika i teritorije. Bitno je da budemo svjesni tih procesa, pa makar bili i odgođeni, jer imamo ozbiljna iskustva o svojim stradanjima u posljednjih 100 godina. Od toga zavisi da li ćemo opstati. Nadam se da imamo taj uslovni refleks i da je on jači od međusrpskih gluposti, odnosno od raznih domaćih špijuna i satelita - kaže Stevandić.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da ima dosta onih koji žele da Srpske bude što manja ili da je uopšte ne bude i da je pred srpskim zvaničnicima težak, ali ne i nerješiv zadatak.

- Na različitim mjestima u svijetu prave te aranžmane i to mi osjetimo. To možemo osjetiti ako budemo snažni i jedinstveni. I Rusija je sada faktor na koji se mora računati. Ne može se više svašta raditi na Balkanu, a da o tome ne bude pitana i Rusija. Najneprijatnije u svemu je što su domaće snage zainteresovane za slične stvari, jer je u pitanju bjesomučna borba za vlast - rekla je Majkićeva.

Profesor beogradskog Fakulteta za bezbjednost Zoran Dragišić kaže da su vlade RS i Srbije stabilne, da iza njih stoji snažna podrška naroda, koju bilo koji pojedinac u svijetu, pa makar to bio i Soroš, ne može da sruši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana