SNSD će tražiti uvođenje doživotne robije

ATV
SNSD će tražiti uvođenje doživotne robije

Insistiraćemo da kazna doživotnog zatvora bude dio Krivičnog zakonika Republike Srpske - najavljuju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Po uzoru na Srbiju, tražiće da svirepe ubice, silovatelji djece, kao i ubice trudnica i nemoćnih osoba budu kažnjeni doživotno - bez mogućnosti pomilovanja.

“Mislimo da taj zakon svakako treba biti u skladu sa Ustavom, Konvencijom o ljudskim pravima. Konvencija ne spriječava mogućnost doživotne kazne zatvora, ali ono što treba uvažiti je da ipak treba da postoji mogućnost žalbe, revizije presude, smanjenja kazne, ukidanja presude,” kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Slično razmišljaju i u najvećoj opozicionoj stranci. Usvajanje takvog zakona bi bila dobra poruka svima koji čine tako ozbiljne prestupe, poručuju iz SDS-a.

“Svakako da trebaju da se pooštre kazne za određena krivična djela, odnosno za najteža krivična djela. Posebno kada su učinjena prema djeci, nemoćnim licima, trudnicama. Mi ćemo svakako da podržimo sve izmjene Krivičnog zakonika koje budu išle u tom smjeru,” rekao je Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ministarstvo pravde Republike Srpske je pomno pratilo pripreme za promjenu krivičnog zakonodavstva u Srbiji. Kako kažu, prilikom izrade našeg Krivičnog zakonika, posebnu pažnju su obratili na zakone u regionu.

“Uz stručna mišljenja ćemo i sada raditi na ovom zakonskom rješenju, jer je riječ o ozbiljnom pitanju. Vodićemo računa o usklađenosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima,” rekao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske. 

Pravnici kažu da se država više mora baviti prevencijom, a manje represijom. Advokat Milan Petković smatra da ovaj zakon ne može da bude pitanje dnevne politike i politikanstva, nego stvar detaljne i stručne analize. 

“U praksi se pokazalo da visoko zaprijećene kazne ništa ne znače, odnosno ne vrši se prevencija njima. Država je ta koja treba da vrši prevenciju krivičnih djela, i država često poseže za jednim ovakvim izmjenama zakona, kojima se postiže da ih javnost lako prihvati - a da su efekti relativno loši,” kaže Milan Petković, advokat. 

Skupština Srbije juče je usvojila izmjene Krivičnog zakonika, u javnosti prozvanog “Tijanin zakon”. Njime se za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, uvodi kazna doživotnog zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana